Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruski mediji:

Susret koji bi mogao zaustaviti veliki rat

papa Franjo i patrijarh Kiril
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
12.02.2016.
u 23:59

Ruski mediji naglašavaju moralnu i duhovnu važnost sastanka u Havani

Većina je ruskih medija susret pape Franje i patrijarha Kirila na Kubi ocijenila izuzetno pozitivno naglašavajući da je riječ o jednom od najvažnijih društveno-političkih susreta u posljednjih nekoliko desetljeća. Pojedini mediji poput RT-a otišli su i korak dalje opisujući susret poglavara dviju crkava kao jedan od ključnih trenutaka za sprečavanje novog globalnog rata.

Nitko naravno ne očekuje da nakon ovog susreta dođe do velikog pomirenja i ujedinjenja Rimokatoličke i pravoslavnih crkava, no znakovito je kako papa Franjo i patrijarh Kiril dijele stav o pozivanju svih strana koje ratuju u Božje ime na trenutačni prestanak neprijateljstva, i to u trenutku kada su kršćani izloženi progonima i ubojstvima ponajviše na području Bliskog istoka. Ruski mediji nisu zaboravili riječi i poruke pape Franje koji se prije nekog vremena očitovao o sukobu u Ukrajini istaknuvši kako svatko ima pravo na svoje stavove i mišljenje, no nitko ih ne smije u ime vjere nasilno nametati drugima.

Svi ističu kako izjave dvojice crkvenih poglavara ne treba promatrati u svjetlu politike, već ponajprije u duhovnom smislu, što nije ništa manje važno jer 1,25 milijardi katolika i oko 164 milijuna pravoslavaca itekako sluša moralne i socijalne poruke svojih vjerskih vođa. Napominju i kako su obje crkve u nedavnoj prošlosti bile pod udarima različitih režima i društvenih tijekova, komunizma i sekularizma, a i same su sudjelovale u povijesnim događajima rušenja Berlinskog zida i komunističkog totalitarizma.  

>>Povijesni susret: Papa Franjo i patrijarh Kiril potpisali zajedničku izjavu koja sadrži 30 točaka!

>>Tko je ruski patrijarh Kiril

Komentara 8

Avatar Zaječarac
Zaječarac
09:56 13.02.2016.

Jadni papica izgleda da ga je Patrijarh Kiril preveslao. Videli su se a ne na ruskoj terotoriji. Patrijah odlično zna koje ovaj jezuita. Isto tako patrijarh dobro zna šta je svetac Alekasndar Nevski rekao delegaciji rimskih pljačkaša kada su hteliskih pljačkaša kada su hteli da ga zavrbuju da pređe u katoličanstvo

IV
Ivke15
00:13 13.02.2016.

Ovo vidimo iz teksta da odmah omalovazavate, nemogu Hrvati drugcije kao ni Srbi , ro je balkanska kasaba. Rimokatolicka velikim slovom, a pravoslavna malim. Zasto novinar? Ljudi se konacno sastali , ali ima bagre koja bi da samo omalovazava....sram bilo neljude.

Avatar Zaječarac
Zaječarac
09:27 13.02.2016.

Rimka antihrišćanska crkva je vodila velike ratove, preko krstaških pa tridesetogodišnji rat (17) pa i WW1 i WW2. I uvek kad bi videle da gube ratove menjala bi retoriku i stranu ili bi glumili mirotvorce. Izazavali su WW1 i kada. Izazavali su WW1 i kada su videli da gube onda su storili i finansirali oktobarsku revoluciju . Da ne bi prošli opet kao za vreme Bonaparte da Rusi dođu pred vrata Vatikana. ... Slično se desilo i sa WW2 stvorili su fašizam doveli fašiste na vlast . Pa su krenuli na Rusiju. *43 kada su videli da gube rat onda su promenili stranu i priklonili se Amerima ali opet protiv Rusa. I sad je ista slika ( Trileteralmna komisija Amerika Nemačka i Vatikan) .Pošto je vaskrsla Rusija i postala tvrd orah i da rimskoj antihrišćanskoj crkvi preti totalna propast, antihristi menjaju retoriku pa se sad udvaraju prvoslavnim Rusima . da bi spasili što se spasti može do sledećeg pokušaja da se napadne i uništi Rusko biće .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije