Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andreas Lubitz

Susjedi kopilota ubojice: Bio je prijateljski raspoložen, tih i samozatajan

andreas
Foto: Twitter
1/11
26.03.2015.
u 16:15

Nije bio poznat kao terorist te se njegov čin zasad ne smatra terorističkim iako nije moguće definitivno potvrditi da je riječ o samoubojstvu

Nakon što je francuski tužitelj na konferenciji za medije kazao kako se čini da je kopilot zrakoplova Germanwingsa, koji se srušio u utorak u francuskim Alpama, pri čemu je poginulo 150 ljudi, namjerno srušio zrakoplov, u medijima su se počele pojavljivati informacije o 28-godišnjem Andreasu Lubitzu.

Državljanin Njemačke koji je sam kontrolirao Airbus A320 nakon što je kapetan izašao iz kokpita, odbio je ponovno otvoriti vrata i pritisnuo je tipku koja je poslala avion u fatalno poniranje, rekao je tužitelj iz Marseillea Brice Robin na konferenciji za medije, javlja Reuters.

Nije bio poznat kao terorist te se njegov čin zasad ne smatra terorističkim iako nije moguće definitivno potvrditi da je riječ o samoubojstvu.

Snimke iz crne kutije zasad nisu pokazale zašto je pilot napustio kokpit te zašto nije mogao ponovno ući dok je avion ponirao.

– Pilot koji se nalazio s druge strane vrata kucao je, no iz kokpita nije dolazio odgovor. Nakon toga se čuje kako je pokušao silom razvaliti vrata – kazao je istražitelj kojeg New York Times opisuje samo kao vojnog dužnosnika.

Audiosnimke iz pilotske kabine pokazuju da je do tog trena razgovor pilota i kopilota tekao u mirnom i opuštenom tonu.

Lubitz je u Germanwingsu počeo raditi 2013. godine nakon što je završio obuku u Lufthansi u Bremenu te je iza sebe imao 630 sati leta.

Direktor kompanije Lufthansa Carsten Spohr kazao je da je Lubitz počeo trenirati za pilota 2008. godine.

– Po završetku treninga bio je na čekanju 11 mjeseci, što kod nas nije neuobičajeno. Od 2013. radio je kao kopilot na Airbusu A320 – precizirao je Spohr. Rekao je i da je Lubitz prije šest godina uzeo dužu stanku tijekom treninga, ali je nakon povratka na školovanje ponovo prošao sve testove. Zadovoljio je sve liječničke preglede i zrakoplovnu obuku.

– Bio je u 100-postotnoj spremi za let bez ikakvih ograničenja – napomenuo je Spohr.

Grad Montabar iz kojeg dolazi Lubitz, a koji se nalazi nedaleko od Frankfurta, danas je poslao izraze sućuti obiteljima žrtava ne spominjući pritom njegovo ime. Njegovi susjedi opisali su ga kao "prijateljskog, tihog i samozatajnog".

>> Francuski tužitelj: Čini se da je kopilot namjerno srušio zrakoplov Germanwingsa!

Komentara 23

DU
Deleted user
14:23 26.03.2015.

prijateljski, tih i samozatajan..... kao i 99% svih masovnih ubojica. Takvi neće mlatiti ženu i djecu i raditi scene za susjede.

LI
liliZG
15:19 26.03.2015.

kaj nije to svima zajedničko, "bio miran, tih i samozatajan" a onda uzeo kalašnjikov i pobio pola škole.

VL
vladimir964
14:49 26.03.2015.

Obistinila se stara poslovica: "Iz mirnih vrag izviri."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije