Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULTRADESNIČARSKI BAL

Sukobi u Beču: 56 uhićenih, šestero policajaca i dvoje prosvjednika ozlijeđeno

Beč policija
Foto: Reuters/PIXSELL
31.01.2015.
u 10:22

Najžešći od njih bio je na lokaciji između bečkog Volkstheatra i Museumquatiera, gdje je skupina prosvjednika pokušala probiti policijsku blokadu

Austrijski mediji izvijestili su u subotu ujutro da je prema informacijama policije u petak navečer oko 20 sati, nakon mirno proteklih prosvjeda oko 5.000 osoba (organizatori tvrde da ih je bilo 10.000), koje su prosvjedovale protiv "Bala akademičara“ austrijske krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) u bečkom Hofburgu, koji svake godine uz buru protesta okuplja ultradesničarske studentske korporacijske organizacije iz Austrije i Europe, došlo do nekoliko sukoba s prosvjednicima na bečkim ulicama.

Najžešći od njih bio je na lokaciji između bečkog Volkstheatra i Museumquatiera, gdje je skupina prosvjednika pokušala probiti policijsku blokadu i spriječiti goste ultradesničarskog bala da dođu do dvorca Hofburg, te bacala pivske boce i petarde na policiju.

150 kaznenih i prekršajnih prijava

Tragična bilanca sukoba je šest ozlijeđenih policajaca i dvoje prosvjednika te 56 uhićenih osoba i 150 kaznenih i prekršajnih prijava.
Kako bi se spriječili neredi i nasilje te vandalizam i divljanje na bečkim ulicama prisutni proteklih godina, policija je već u 16 sati poslijepodne zatvorila sve prilaze prema Hofburgu i zaustavila promet, što je izazvalo kaos u središtu Beča.

Ovogodišnji "Bal akademičara“, održan pod geslom "Ofenziva protiv desnice“ i platformom "Sada uputiti signal“, izazvao je ne samo masovnu mobilizaciju policajaca i specijalaca kojih je bilo 2.500, nego i ljevičara, koji su organizirali čak 14 prosvjednih povorki u gradskom središtu.

Riječ je o slobodi mišljenja

Ultraljevičarima iz skupine NOWKR, koji se nisu htjeli unaprijed ograditi od nasilja, policija je zabranila prosvjed, no oni se toga nisu držali, pa je protiv njih podnijeta prijava. Brojni Bečani već su siti nereda koji se iz godine u godinu događaju u središtu grada zbog ultradesničarskog bala, te neki od njih traže da se bal zabrani ili "iseli“ iz Hofburga. Čelnik austrijskog krajnje desnog FPÖ-a Heinz-

Christiana Strachea je rekao za medije kako je „Bal akademičara“ „potpuno legalan“. - Riječ je o slobodi mišljenja, slobodi okupljanja i na to ima pravo svaka politička, demokratska snaga u ovoj zemlji - poručio je Strache, koji je osobno bio nazočan Balu.

Prema izvješću glasnogovornika bečke policije Hansa Goloba, ovogodišnji bal desničara protekao je mirnije nego lani. Lani su ljevičarski ekstremisti napali goste bala, te je uhićeno 14 osoba. Sedamnaest prosvjednika  i više od desetoro policajaca bilo je ozlijeđeno, a počinjena je i materijalna šteta viša od 300 tisuća eura.

Da se to ne bi ponovilo i ove godine, policija je na prilazima Beču, te u samom gradu, kontrolirala sumnjive osobe i vozila jer su na bečke proteste protiv ultradesničara uvijek dolazili i ljevičari iz Njemačke, kao i osobe sklone neredima iz ostalih dijelova Austrije. Pri kontrolama autobusa kojima je krajnje odredište bilo Beč, policija je na prilazu austrijskom glavnom gradu zaustavila autobus iz Münchena u kojem su kod putnika pronađena pirotehnička sredstva i borbene kacige te je autobus vraćen u Bavarsku. Također pri kontroli jednog češkog autobusa zaustavljenog nadomak Beča uhićeno je šestero Čeha koji su kod sebe imali „teško oružje“, noževe i pirotehnička sredstva, priopćila je policija.

>>3000 prosvjednika i 1000 policajaca na bečkim ulicama

 

>>Deseci ozlijeđenih na prosvjedu protiv ultradesničarskog Bala

Komentara 16

Avatar KOJOT PERA
KOJOT PERA
09:43 31.01.2015.

Pa to je u cijelom svijetu jasno.Tko ne trpi drugo mišljenje,tko izaziva i stvara nerede.To su uvijek bili i ostali ljevičari,komunjare,mrzitelji svega i svakoga tko ne misli kao oni.Takve ljevičare pod hitno zabraniti i pozatvarati,jer im nije mjesto na slobodi.Tko je u Francuskoj napravio zlo ,LJEVIĆARI.

NE
neos
09:29 31.01.2015.

Desničari mirni. Ljevičari razularena podivljala nasilna i rusilacka rulja. Isto je u Austriji, u Hrvatskoj i bilo gdje u svijetu. To je po prirodi tako. I sve je tu jasno.

CA
Catalonia
10:10 31.01.2015.

Lijevo zlo!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije