Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
telefonski pozivi

Sudac: NSA-in program je zakonit

NSA
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
27.12.2013.
u 18:35

Njegova presuda razlikuje se od presude suca Richarda Leona koji je 16. prosinca program nazvao 'gotovo Orwellskim' te rekao da je vjerojatno protuustavan.

Američki sudac William Pauley presudio je u petak na Manhattanu da je program američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) kojim su se prikupljali podaci o telefonskim pozivima milijuna Amerikanaca zakonit, javlja Reuters

U objašnjenju svoje odluke Pauley je kazao da ne postoje dokazi da je vlada uzela telefonske podatke za bilo koji drugi razlog osim kako bi se istražili i poremetili teroristički napadi. Njegova presuda razlikuje se od presude suca Richarda Leona koji je 16. prosinca program nazvao 'gotovo Orwellskim' te rekao da je vjerojatno protuustavan.

Kako prenosi Fox News, sudac Willam Pauley ovu odluku donio u petak u slučaju ACLU (Sindikat američkih građanskih sloboda) protiv Jamesa Clappera, šefa američke špijunaže. Sudac se složio sa zahtjevom federalne vlade da odbaci slučaj.

Podsjetimo, postojanje ovog programa razotkrio je zviždač Edward Snowden.

>> Sud: NSA najvjerojatnije krši Ustav

>> 'Orwell je ništa u usporedbi sa današnjim sustavom nadzora'

Komentara 8

NE
Nepokolebljiv
19:10 27.12.2013.

Tesko da je Snowden ista nova otkrio bilo kojoj razumnoj osobi! Samo oni koji su drzali glave u pjesku nisu mogli zakljuciti da drzava MORA imati nacine prisluskivanja Svih razgovora s namjerom zastite zivota i dobara gradanstva od potencijalnih teroristata ili kriminalaca. To je praksa oduvjek i u svakom drustvu. Svi su imali zbire, dojavljivace, spijune, denuncijatore. S razvitkom tehnike komuniciranje se razvijalo i prisluskivanje je slijedilo taj isti napredak. Kada netko od nas pusti u prostor radio valove mobilnog telefona da li je razumno ocekivati da te valove nece nitko slusati osim onoga kome su namjenjeni?

Avatar airbizz
airbizz
10:01 04.01.2014.

dajte mi vremena i ja ću naći suca koji kaže da je dotični zakon o prisluškivanju nezakonit.i tako u krug(barem narod),a svemogući dolar nastavlja svoju misiju zatiranja slobode misli i djela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije