Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA SLUČAJ NAPADA

'Stvorite zalihe za deset dana': Njemačka donosi plan civilne obrane

Njemačka policija
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
22.08.2016.
u 09:40

Njemačka, koja je dugo vremena bila osjetljiva na vojna pitanja, sredinom srpnja donijela je nove smjernice kojima bi trebala preuzeti važniju vojnu ulogu na međunarodnoj sceni

Njemačka će donijeti plan civilne obrane, prvi nakon od kraja hladnog rata, kojim će pozvati stanovništvo da stvori zalihe hrane i vode za nekoliko dana, piše u nedjelju dnevni list. 

Plan bi trebala u srijedu prihvatiti njemačka vlada, navodi dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova potvrdio je da će Vijeće ministara donijeti "strategiju civilne obrane", ali nije otkrio pojedinosti. 

Dokument u kojem stoji da je "napad na njemački teritorij koji bi zahtijevao primjenu konvencionalne obrane malo vjerojatan", no poziva na to da zemlja "bude u dovoljnoj mjeri spremna za moguću konkretnu prijetnju", piše list. 

U bijeloj knjizi ministarstva obrane objavljenoj u srpnju, Njemačka kao potencijalnu prijetnju navodi Rusiju "koja otvoreno dovodi u pitanje mir u Europi", jer je 2014. anektirala Krim. 

– Stanovništvo treba pozvati da stvori zalihe hrane za deset dana –  navodi se u planu civilne obrane na 69 stranica te zalihe vode za pet dana i to po dvije litre vode po osobi i danu.

Njemačka, koja je dugo vremena bila osjetljiva na vojna pitanja, sredinom srpnja donijela je nove smjernice kojima bi trebala preuzeti važniju vojnu ulogu na međunarodnoj sceni.

Njemačka vojska povećat će broj svojih vojno sposobnih ljudi prvi put od 1990. te više uložiti u obranu, budući da je više od četvrt stoljeća, od završetka hladnog rata, rezala troškove za obranu.

>> Njemačka objavila mjere protiv terorista: Učinit ćemo sve što je moguće

Komentara 11

DU
Deleted user
11:28 22.08.2016.

Drzava koja je importirala tisuce ISILovaca vidi vecu prijetlju u Rusiji nego u radikalnom islamu ??? Jos jedan dokaz da je svijet otisao u bananu...

Avatar nekakav
nekakav
10:47 22.08.2016.

rusija je problem bila za napoleona i hitlera, pa i nekoliko engleskih kraljeva je imalo u rusiji neki problem. čudno je to, rusija nema pravo na obranu, to su valjda neki novi palestinci. kojima se propisuje kada i kolko smijuju disati, vodu piti... al neka, bitno da u njemačkoj bez problema somalijci siluju njemice usred bijela dana, bez ikakvih posljedica. internet je prepun snimaka gdje nijemce na ulici šamaraju crnci, jer im ovi eto ne daju svoje mobitele, nešto novca, pa čak ni s njima neće na piće ili u stan. i nikom ništa. velika je sreća za njemačke političare što u njemačkoj se ne raspisuju referendumi, pa narod nema prilike izreći svoj stav. za razliku od recimo švicaraca, koje eto optužuju za šovinizam, rasizam, al eto, sa strancima znaju.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
11:28 22.08.2016.

Za to vrijeme vehabije zauzimaju Germanistan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije