Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČASNI GRAĐANIN

Strossmayer dobio spomen-ploču: 'Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao'

07.08.2014., Zagreb - Spomenici hrvatskim povijesnim licnostima u uzem gradskom centru. Josip Juraj Strossmayer.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Grgur Žučko/pixsell
14.02.2017.
u 15:03

Tekst spomen-ploče sastavio je Marijan Lipovac, a nacrt ploče izradio je arhitekt Vlado Milunić.

Utemeljitelj Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (danas HAZU), hrvatski političar i đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer dobio je u utorak svoju spomen-ploču u Pragu, čijim je počasnim građaninom proglašen 1888. godine.

Otkrivanju spomen-ploče nazočio je i predsjednik Sabora Božo Petrov, koji je u dvodnevnom posjetu Češkoj.

"Biskup Strossmayer među mnogim je slavenskim narodima upamćen kao njihov veliki mecena i podupiratelj. Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao i kojemu je posvetio i svoj putopis Put Zlatnoga Praga", kazao je Petrov na svečanosti, priopćeno je iz Sabora.

Vrhunac njegova djelovanja čini posljednja četvrtina 19. stoljeća, razdoblje u kojemu se u europskim okvirima izgrađivao pojam nacije i nacionalne države. "Strossmayer je itekako osjećao sudbinsku važnost toga procesa, a posebno potrebu afirmacije identiteta i posebnosti slavenskih naroda u Austro-Ugarskoj koji se prvotno ogledaju u njihovu dostojanstvu, jeziku, kulturi i povijesti", naglasio je Petrov

Spomen-ploča postavljena je na praškom Strossmayerovom trgu na inicijativu predsjednika Hrvatsko-češkog društva Marijana Lipovca te u suradnji hrvatskog veleposlanstva, Grada Zagreba i načelnika gradske četvrti Praga 7 Jana Čižinskýa.

Tekst spomen-ploče sastavio je Marijan Lipovac, a nacrt ploče izradio je arhitekt Vlado Milunić.

J.J. Strossmayer (1815.-1905.), biskup đakovački i srijemski, utemeljitelj današnje središnje hrvatske znanstvene institucije, mecena hrvatske kulture i veliki promicatelj južnoslavenstva, imenovan je 1888. godine počasnim građaninom Praga u kojemu je 1925. godine dobio i svoj trg.

Svečanosti otkrivanja spomen-ploče nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

>> Svi su htjeli u sobu u kojoj je Strossmayer vrtio globus

>> Na svom trgu u Pragu spomen-ploču dobit će Strossmayer

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije