Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjeverno more

Strah od Rusije: NATO pokrenuo jednu od najvećih protupodmorničkih vježbi u povijesti

NATO vojska vježbe
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
05.05.2015.
u 09:42

13 brodova i četiri podmornice sudjeluju u godišnjoj vježbi "Dynamic Mongoose"

NATO je jučer pokrenuo jedne od najvećih u povijesti antipodmorničke vježbe u Sjevernom moru, a prvi put u njima sudjeluje i Švedska, koja nije dio saveza, piše Reuters.

13 brodova i četiri podmornice sudjeluju u godišnjoj vježbi "Dynamic Mongoose". NATO je na svojim internetskim stranicama objavio da u vježbi sudjeluje deset saveznica i Švedska. Očekuje se da će vježba trajati dva tjedna. - Vježbat ćemo sposobnosti borbe protiv podmornica u kompliciranim i izazovnim uvjetima - kazao je kontraadmiral NATO-a Brad Williamson. Podmornice će izvoditi manevre i pokušati se nezamijećeno približiti brodovima te simulirati napad. Zapovjednik Norveške flote, komodor Ole Morten Sandquist kazao je da će ovom vježbom pojačati koordinaciju NATO snaga u norveškim vodama.

Strah od Rusije

U vježbi sudjeluju njemačke, norveške, švedske i američke podmornice uz 13 brodova iz Kanade, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Poljske, Španjolske, Turske, Velike Britanije i SAD-a.

Reuters je ovu vježbu povezao i s pojačanim tenzijama između Rusije i njezinih susjeda te država NATO saveza zbog pripojenja Krima i uloge u ukrajinskom sukobu. Ruski brodovi i borbeni avioni posljednjih mjeseci često ulaze na teritorij skandinavskih i baltičkih država.

- Rusija ima pravo biti na moru, kao što i mi imamo pravo - kaže Williamson. - No, incidenti koji su se dogodili nisu u skladu s međunarodnim pravilima i to izaziva zabrinutost - dodao je zapovjednik vježbe. - Vježba nije odgovor na te incidente, ali joj daju na važnosti - nastavlja Williamson. Ministri obrane skandinavskih država snažno su osudili Rusiju prošlog mjeseca te su je nazvali najvećom prijetnjom za sigurnost, na što je Rusija odgovorila da ih posebno zabrinjavaju bliže veze Švedske i Finske s NATO-om.

>>NATO i Rusija opet uveli 'crveni telefon' iz Hladnog rata

>>Strah od Putinove Rusije: Poljska od Amerikanaca kupuje raketni sustav Patriot

Komentara 30

AN
anticenzura
10:09 05.05.2015.

Americki politolog Daniel McAdams se ovih dana izderao na NATO masineriju, i rekao im da prestanu fantazirati, izazivati i zastrasivati narod s Ruskom invazijom, i optuzio ih da lazu da Rusija ugrozava stabilnost granica NATO, rekao im je da su njihove fantastikerije lazne i neutemeljene, jer se upravo oni sire prema ruskim granicama, a ne obrnuto. Svaka mu cast, i ovakvih je sve vise i vise u Americi, i po citavoj EU, i pametnije im je da prestanu huskati narod, jer ce se rulja okrenuti protiv njih nastave li se baviti ratnohuskackom politikom i tjerati narode u rat.

Avatar Navrdeda
Navrdeda
09:53 05.05.2015.

Oligarsi podržali Putina, panika u Londonu: Neverovatnih 356 milijardi dolara vraća se u Rusiju.................The Times pоvоdоm „оdlаskа Rusа“ pišе: „Ruski kаpitаl је pоčео dа nаpuštа Britаniјu јоš prоšlе gоdinе, nаkоn štо је ukrајinskа krizа zа sоbоm pоvuklа uvоđеnjе sаnkciја. Stvаri su sе sаmо pоgоršаlе kаdа је prеdsеdnik Putin u dеcеmbru zаtrаžiо оd svојih оligаrhа dа nоvаc vrаtе u zеmlјu“ Britanski mеdiјi pоčinju dа „plаču“ zbоg оdlаskа ruskоg kаpitаlа iz Lоndоnа i njеgоvih bаnаkа. Uticајni The Times је оbјаviо dа su strаni invеstitоri, mеđu kојimа је nајvišе Rusа, tоkоm prоtеklih 15 mеsеci iz Vеlikе Britаniје pоvukli 356 miliјаrdi dоlаrа. Isti list је, čаk, оbјаviо dа tоliki оdliv kаpitаlа pоčinjе dа dоvоdi u pitаnjе pоziciје britаnskе funtе. Мајk Hаuеl, izvršni dirеktоr CrossBorder Capital, izјаviо је оvim pоvоdоm: „Nоvаc, nеmа sumnjе, bеži оd funtе. Јоš niје јаsnо štа prеtеžе: ili britаnski invеstitоri žеlе dа ulаžu u inоstrаnе аktivе ili strаni invеstitоri pоčinju dа nаpuštајu Vеliku Britаniјu“. CrossBorder nе rеgistruје kudа оdlаzi niti оtkudа dоlаzi nоvаc. Sаmо fiksirа: čisti оdliv i čisti priliv kаpitаlа. Nјеn bоs, uprkоs tоmе, iznоsi prеtpоstаvku: „U pоzаdini su nајvеrоvаtniје Rusiја i Ukrајinа, strаhоvаnjа kоја је pоrоdiо јоš škоtski rеfеrеndum о nеzаvisnоsti, plus nејаsnоćе pоvоdоm izbоrа u sаmој Britаniјi“. Sајmоn Pеk iz Royal Bank of Scotland vеruје dа sе u dоbrој mеri rаdi о rеаkciјi nа mоguću izbоrnu pоbеdu lаburistа kојi ćе držаvе gugоvе pоvеčаti zа 20 miliјаrdi funti. The Times је pоvоdоm „оdlаskа Rusа“ nаpisао: „Ruski kаpitаl је pоčео dа nаpuštа Britаniјu јоš prоšlе gоdinе, nаkоn štо је ukrајinskа krizа zа sоbоm pоvuklа uvоđеnjе sаnkciја. Stvаri su sе sаmо pоgоršаlе kаdа је prеdsеdnik Putin u dеcеmbru zаtrаžiо оd svојih оligаrhа dа nоvаc vrаtе u zеmlјu“.

Avatar nekakav
nekakav
11:02 05.05.2015.

znači, svaka od ovih 10 država je dala jedan brod, vjerojatno najveći, jer se radi o najopasnijem moru na svijetu zbog visokih valova, a 4 države su dodale i po podmornicu. i to je kao najveća podmornička vježba... a rusus svake godine izvede bar jednu takvu u barentsovom moru. kad je kursk imao nesreću, takvih brodova je bilo na desetke. pa nisu zapadni mediji dizali halabuku kao sada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije