Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova sirijska policija

Stotine policajaca uvježbanih u Turskoj počele raditi na sjeveru Sirije

Sirija
Reuters
24.01.2017.
u 21:38

U novim sigurnosnim snagama su regularni i specijalni policajci, Sirijci koji su prošli petotjednu obuku u Turskoj.

Nova sirijska policija uvježbana u Turskoj počela je u utorak raditi u pograničnom gradu Jarablusu što pokazuje da Turska jača utjecaj u toj regiji u kojoj pomaže umjerene pobunjeničke skupine u ratu protiv džihadističke organizacije Islamske države.

Mnogi od prvih 450 policajaca novaka bivši su borci, a danas su pripadnici "Slobodne policije". Ime je policija dobila prema Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA), kako se naziv savez umjerenih pobunjeničkih skupina koje Turska podupire u borbi protiv IS-a.

U novim sigurnosnim snagama su regularni i specijalni policajci, Sirijci koji su prošli petotjednu obuku u Turskoj.

Počeli su raditi u pograničnom gradu Jarablus, a raspoređivat će se dalje u područjima iz kojih pobunjenici protjeraju IS. Jarablus je prvi grad iz kojeg je IS protjeran u ofenzivi pobunjenika u sklopu turske "Operacije Eufratov štit".

Pobunjenici koje Turska podupire sada nadziru pojas od 100 kilometara duž sirijsko-turske granice. 

Svečanosti u povodu novih policijskih snaga nazočio je guverener pograničnog turskoga grada Gaziantepa. Taj je grad postao središte protivnika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u gotovo šest godina dugom ratu u Siriji u kojem se sukobljava niz raznorodnih pobunjeničkih skupina, a među njima i kurdskih, koje Turska ne podupire jer ih povezuje sa secesionističkom kurdskom zajednicom u vlastitoj zemlji.

Komentara 2

Avatar lvan12
lvan12
23:01 24.01.2017.

Velike promjene se događaju... izgleda da će arah al-sham otići u NDF i povući dobar dio skupina sa sobom!!! Krenule su već borbe između njih i al-Nusre i razdvajanja... bit će zanimljivo!

ZH
zhecko
17:41 25.01.2017.

Lijepo, ali ko ih plaća ? Pobunjeničke skupine ili Turska ? Da li jo dio turskog plana otimanja dijela teritorije Sirije ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije