Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLASA VIŠNJA

Što radi ruski špijunski brod Viktor Leonov blizu američke obale?

Viktor Leonov
Foto: shipspotting.com
1/2
17.03.2017.
u 15:55

Brod je opremljen raketama zemlja-zrak, ali projektiran da skuplja informacije

Ruski špijunski brod pojavio se uz obalu Georgije na istočnoj obali SAD-a u srijedu, a čini se da skuplja informacije blizu američke podmorničke baze King's Bay, piše ET. Brod Viktor Leonov detektiran je pedesetak kilometara istočno od podmorničke baze u Connecticutu u veljači. Navodno je plovio južno uz istočnu obalu te je trenutno stacioniran kod Georgije, navodi CBS News.

Najbliže što je došao američkoj obali je 27 kilometara. Brod, koji je opremljen raketama zemlja-zrak, ali projektiran da skuplja informacije, također je plovio prema Virginiji kako bi pratio pomorske aktivnosti u Norfolku.

Viktor Leonov bi trebao uskoro pristati na Jamajci. Međutim, postoji sumnja i zabrinutost u američkim obavještajnim službama da će brod još jednom proći uz američku istočnu obalu prije nego stigne na Jamajku. Čak je o ovoj situaciji i nedavnom bliskom susretu američkih i ruskih mlažnjaka upitan i predsjednik Donald Trump.

 

- Mislim da Putin vjerojatno smatra kako ne može postići dogovor sa mnom; ne mogu vjerovati da govorim kao političar, ali sada je takva situacija; gledajte, bilo bi puno lakše za mene da jednostavno budem čvrst prema Rusiji, ali tada nikada ne bismo mogli postići dogovor - izjavio je Trump.

- Najbolje bi bilo potopiti brod koji je pedesetak kilometara udaljen od naše obale. Svi bi rekli kako je to odlično. To nije odlično. Htio bih se slagati s Rusijom - Trump je dodao.

Kada je brod stigao blizu Connecticuta, odgovorio je glasnogovornik Pentagona bojnik Jeff Davis za Fox u veljači:

- Ovo je zakonita operacija te mi radimo slične stvari diljem svijeta.

Viktor Leonov je brod klase "Višnja". Navedeni su brodovi izgrađeni isključivo za skupljanje obavještajnih informacija putem spektra senzora. Izgradila ih je Sovjetska mornarica 1980-ih godina te su i danas operativni. Dio su Pacifičke, Baltičke i Sjeverne flote. Ruski brodovi klase "Višnja":

SSV-520 Fedor Golovin (1985)

SSV-169 Tavriya (1986)

SSV-208 Kurily (1986)

SSV-535 Kareliya (1986-Pacific Fleet)

SSV-201 Priazovye (1987 Black Sea Fleet)

SSV-175 Viktor Leonov (1988)

SSV-231 Vasiliy Nikititch Tatischev

Ruski brodovi rutinski izvode špijunske zadatke blizu SAD-a već duže vrijeme. Viktor Leonov je plovio uz atlantsku obalu i prije, 2014. i 2015. godine. Također je bio usidren u Havani 2015. godine kada je prva američka delegacija stigla na Kubu. Njegova sofisticirana oprema za nadzor može presresti radarske, radijske i ostale električne signal.

>> Rusija 2029. šalje kozmonaute na Mjesec

>> Ruski ratni brod 'otjerao' turski brod koji je ometao prijevoz naftnih platformi

Komentara 13

PL
@ploto@
19:19 17.03.2017.

Pa nije to USS Zumwalt (DDG 1000),čudo tehnike,state of the art,cuting edge itd,dok ne ostane bez struje pa ga moraju šlepati puno dalje no Kuznjecova.

ST
strsljen2013
20:11 17.03.2017.

Admine kao i svaki puta kada mi obrišeš komentar bez razloga i kazne, nikoga ne vrijeđajući, ne koristeći velika slova, govoreći o temi, ja te uvijek nagradim i zaslužim tu zasluženu kaznu. P U Š I K U R A C !!!!!!

LU
Lujo123
23:05 17.03.2017.

Što radi ruski špijunski brod Viktor Leonov blizu američke obale? - hahahahahahahaha - budalastog li pitanja, pa valjda čeka tramvaj - hahahahahaha - kojih li noivinara?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije