Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokolj u Istanbulu

Što kalifat bude manji, udari džihadista bit će veći

Napad Turska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
30.06.2016.
u 07:00

Džihadistički napad odnio je najmanje 41 život (od toga 13 stranaca), a ranjeno je 239 osoba, objavila ja jučer policija u Istanbulu

Teroristički napad na istanbulsku zračnu luku Atatürk, koji je odnio najmanje 41 život (13 stranaca) i ranio 239 ljudi, ima simboličan predznak jer se dogodio na drugu godišnjicu proglašenja kalifata Islamske države.

Prije točno dvije godine Abu Bakr al-Baghdadi, samoproglašeni vođa terorističke organizacije Islamske države, proglasio je stvaranje kalifata na teritoriju Sirije i Iraka, na područjima koja su bila pod kontrolom njihovih boraca. Taj se kalifat svakim danom sve više smanjuje i pitanje je hoće li opstati i obilježiti treću godinu postojanja.

Erdogan će ostati upamćen kao vođa koji se igrao s vragom i od njega stradao

Podizanje morala Zbog takve situacije, kada ISIL svakodnevno, i u Siriji i u Iraku, gubi kontrolu nad teritorijem, teroristička organizacija Islamska država ima paklenu strategiju. Kad god izgubi važan teritorij u Siriji i Iraku, slijedi silovita odmazda i na taj način pokazuju kako je u stanju rat preseliti bilo gdje u Europi. Tako pokušavaju podići moral svojim borcima i simpatizerima i pokazuje da je još jak, moćan i opasan diljem svijeta.

Naime, koordinirani teroristički napad na Pariz u studenom došao je mjesec dana nakon početka ruskih zračnih udara na položaje ISIL-a u Siriji u kojima je ISIL izgubio velike teritorije u provinciji Homs i Alep te okolici Damaska. Isto tako, teroristički napad na bruxellesku zračnu luku Zeventem i na podzemnu željeznicu Maelbeek dogodio se dan prije nego što je sirijska vojska, uz rusku pomoć, potpuno oslobodili drevni grad Palmiru od terorističke organizacije ISIL-a.

Jedan od najkrvavijih pokolja u američkoj povijesti, koji je u gay klubu na Floridi izveo vuk samotnjak koji se zakleo na vjernost ISIL-u Omar Mateen, dogodio se u vrijeme kada su kurdske snage opkolile sjeverni grad Manbij, koji je bio ključno uporište ISIL-a jer se nalazi blizu turske granice te je preko njega ISIL-u stizalo naoružanje i oprema te logistička potpora.

Teroristički napad na zračnu luku Atatürk u Istanbulu dogodio se samo dva dana nakon što je Iračka vojska potpuno oslobodila ISIL-ovo uporište, grad Falluju.

“Regrutna baza’ Atatürk Stručnjaci za terorizam uvjereni su kako je pred Turskom veliki izazov jer je, unatoč tome što je predsjednik Erdogan najavio glo-balni rat protiv terorizma, Turska upravo zahvaljujući Erdoganovoj politici postala jedno od uporišta terorističke organizacije Islamske države. Kako je Erdoganov cilj bio pod svaku cijenu srušiti režim Bashara Al-Assada, upravo preko zračne luke Atatürk nesmetano je prošlo više od 10 tisuća džihadista koji su iz Zapadne Europe išli na ratište u Siriju i Irak. Sada se najviše strahuje što će biti kada se porazi ISIL u Siriji, Iraku i Libiji i kada teritorijalno nestane kalifat islamske države.

Opasnost će biti velik broj džihadista, njih oko 10 tisuća, kada se vrate u svoje domicilne zemlje, od kojih će mnogi zasigurno biti sudski procesuirani i zatvoreni te pod povećalom obavještajnih službi, ali još će opasniji biti vukovi samotnjaci, za koje nitko ne zna tko su i koliko ih ima, poput Omara Mateena i Larossi Aballe, koji je nedavno u Parizu nožem ubio 42-godišnjeg policijskog časnika i njegovu nevjenčanu suprugu.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar nekakav
nekakav
07:40 30.06.2016.

koje konstrukcije, bezvezne. što sad, najbolje je bilo kad se kalifat širio, nije bilo nemira po europi, ne. išli europljani malo u vikend ratovanje, pustili bradu, i malo se proveselili za robinjama, malo pucali. kad je rus rekao da je je ovog pira dosta i udario, na noge se digli ameri, radi kojih je i došlo do problema. ovaj problem je teško riješiti, jer veliki imaju oprečne namjere. izrael i dalje okupira dio sirije, nikom ništa. saudijci financiraju teroriste, nikom ništa. sad, kako su cijene nafte pale, iz arabije stiže jako malo para za igre bez granica, pa teroristi popuštaju. još je svega par većih gradova u siriji ostalo okupiranih, i onda bude kraj. ispuhao se balon. oni drže pustinju.

Avatar mason
mason
08:02 30.06.2016.

Njih treba predati lokalnim drzavama da im sude. Zato sto su tamo radili zlocine. A ne u Skandinaviji gdje ce odlezati par godina i tuziti drzavu kako nije dobio toplu kavu.

OP
opančar
08:16 30.06.2016.

putine care ti najbolje znaš s njima, samo udri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije