Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINSKI DEFICIT

Što će Trump sad tek reći: Amerika izgubila 3,4 milijuna radnih mjesta zbog Kine

Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
02.02.2017.
u 09:23

Dok podaci američkog ministarstva rada pokazuju da je proizvodni sektor manji no što je bio u siječnju 2009. godine, na vrhuncu financijske krize, kada je na predsjedničku dužnost stupio Barack Obama, od veljače 2010. godine u njemu je otvoreno 800 tisuća radnih mjesta.

Bujajući trgovinski deficit s Kinom stajao je SAD približno 3,4 milijuna izgubljenih radnih mjesta u razdoblju od 2001. do 2015. godine, pokazalo je najnovije izvješće američkog Instituta za ekonomsku politiku.

Sve izraženija ovisnost SAD-a o uvozu iz Kine i nepoštene kineske trgovinske prakse također su pridonijele gašenju radnih mjesta u američkom sektoru proizvodnje, na koji otpada gotovo tri četvrtine ukupnog broja izgubljenih radnih mjesta zbog trgovinskog manjka, kaže se u izvješću Instituta za ekonomsku politiku (EPI).

U razdoblju od 2001. do 2015. godine, trgovinski je deficit SAD-a s Kinom više nego učetverostručen, na 483,2 milijarde dolara, navodi se u izvješću toga instituta.

Objava izvješća u utorak vremenski se poklopila s najavama novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o ukidanju velikog dijela dosadašnjih mjera vezanih za trgovinu, koje krivi za izvoz poslova iz američkog industrijskog sektora, ponajprije u Kinu i Meksiko. Peter Navarro, glavni gospodarski savjetnik predsjednika Trumpa, nebrojeno je puta optuživao Kinu da trgovinskim mjerama koje usvaja izravno potkopava američko gospodarstvo, podsjeća Reuters.

Računala i elektronički dijelovi među američkim su sektorima industrije iz kojih je najviše radnih mjesta preseljeno, a prema izvješću Instituta za ekonomsku politiku, u tim je sektorima izgubljeno 1,2 milijuna radnih mjesta u promatranom razdoblju.

"Velika većina radnih mjesta u proizvodnji izgubljena je u takozvanim industrijama trajnih dobara, visokotehnološkim i kapitalno intenzivnim industrijama koje omogućuju vrlo dobre poslove sa znatnom koristi u industrijama poput čelika, strojnih alata i elektroničkih uređaja", kazao je autor izvješća Robert Scott. 

Dok podaci američkog ministarstva rada pokazuju da je proizvodni sektor manji no što je bio u siječnju 2009. godine, na vrhuncu financijske krize, kada je na predsjedničku dužnost stupio Barack Obama, od veljače 2010. godine u njemu je otvoreno 800 tisuća radnih mjesta

Marcus Noland iz Instituta Peterson za međunarodnu ekonomiju (PIIE) odbacuje izravnu povezanost trgovinskog deficita i izgubljenih radnih mjesta koja se navodi u tome izvješću, nazivajući je bazično netočnom, uz obrazloženje da je SAD trenutačno na razini ili blizu pune zaposlenosti unatoč trgovinskom deficitu s Kinom od gotovo 500 milijardi dolara.

Kako su proizvođači elektronike selili proizvodnju u inozemstvo, time se broj radnih mjesta u proizvodnji u SAD-u smanjio, ali je poboljšano zapošljavanje u domaćim industrijama dizajna, softvera, oglašavanja i drugim područjima, objasnio je Noland. Trgovina u osnovi ne uništava radna mjesta niti ih stvara, smatra on, dodajući da ona utječe na strukturu zapošljavanja i na distribuciju poslova. 

>> Trump će postići dogovor s Londonom i ostaviti ostatak Europe u oblaku prašine

Komentara 21

DU
Deleted user
09:53 02.02.2017.

Svaka čast odlično igrate protiv Trumpa, Putin više nije u modi. Iz dana u dan, dan i noć samo se pitam kakve koristi ima jedna mala Hrvatska od blaćenja američkog predsjednika, vjerojatno nikakve ali takva je direktiva, mora se...

ŽU
žuti
09:58 02.02.2017.

Draga pokčerko pokojnog TANJUG-a, ameri su i zbog toga razloga izabrali vama nepodesnog gospodina za svoga Predsjednika! Svaki autor, ne samo kod vas koji se krije iza svoje redakcije, trebao bi saznati kako se najlakše stiže do najbližeg Zavoda za zapošljavanje! Jel Zokina ljubimica-Brankica jo šefuje?!?

TO
tobija
10:22 02.02.2017.

psi laju,vozila prolaze,većina amera je zadovoljna predsjednikom, go trump!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije