Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršenja ljudskih prava

State Department upozorio: Krše se prava žena, manjina, gayeva, imate korupciju...

LGBT
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/4
04.03.2017.
u 08:27

U segmentu medijskih sloboda u izvješću za 2016. spominje se napad na novinara Antu Tomića, pritisak vlade na rad Vijeća za elektroničke medije.

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci, prenatrpanost zatvora, sporo pravosuđe, korupcija... Problemi su to na koje upozorava redovito izvješće američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2016. Hrvatsku se u njemu proziva zbog slučajeva antisemitizma, za neadekvatno procesuiranje napada na LGBT zajednicu, diskriminaciju po rodu i spolnoj orijentaciji, diskriminaciju prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika i korupciju.

Kad je riječ o medijskim slobodama, State Department spominje fizički napad na novinara Antu Tomića te pritisak Vlade na Agenciju za elektroničke medije.

Tepešov marš

U izvješću se podsjeća da je tadašnji potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš neposredno nakon što je imenovan na tu dužnost predvodio marš između pet i sedam tisuća ljudi protiv odluke Vijeća za elektroničke medije da na tri dana prekine emitiranje televizije Z1 zbog govora mržnje protiv Srba. Prosvjed je rezultirao ostavkom predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić, i to nakon što je tadašnja Vlada predložila njezino razrješenje i raspuštanje Vijeća, a povjerenik OESS-a za medije tada je izvijestio da “nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj – temeljen na sirovoj etnopolitici – uznemiravanja i zastrašivanja neovisnog regulatornog tijela za medije”, podsjeća se u izvješću.

Jedna od zamjerki je i to što je saborska većina lani odbila izvješće pučke pravobraniteljice, prvi put zbog njegova sadržaja, a ne iz formalnih razloga. Da je odbijanje tog izvješća bio svojevrsni politički pritisak, suglasna je i pravobraniteljica Lora Vidović koja kaže kako ove godine, s novom Vladom, nije imala nikakve pritiske iz tijela javne vlasti. To, međutim, ne znači da je poboljšano samo stanje ljudskih prava.

– O stanju ljudskih prava u 2017. rano je govoriti, ali ono što znamo da se događalo i da se događa je činjenica da sve o čemu sam izvještavala, svi događaji iz 2016. o kojima piše i State Department, na žalost, kao da imaju neku kulminaciju u zadnja dva ili tri tjedna, kroz cijeli niz događaja koji pokazuju ne više samo netrpeljivost i netoleranciju nego otvoreno verbalno i fizičko nasilje, uznemiravanje, prijetnje – kaže Lora Vidović. Podsjeća na napade na azilanta i navijače, suzavac u gay klubu, naljepnice s obješenim ljudima u Vukovaru i postrojavanje “crnokošuljaša” u centru Zagreba uz povike “za dom spremni”.

– To su sve ozbiljne situacije, koje više nije dovoljno samo osuditi, nije dovoljno reći to se ne smije događati. Oni koji imaju vlast u ovoj državi moraju konkretnim akcijama pokazati kakav imaju odnos prema ovakvim događajima jer to više nisu incidenti, previše ih je – upozorava pravobraniteljica. Ističe da policija i pravosuđe moraju osigurati da ti događaji rezultiraju pravovremenim pravomoćnim sudskim odlukama.

Spuštanje razina

Negativno izvješće nije uznemirilo Ministarstvo vanjskih poslova iz kojeg poručuju kako je riječ o redovitom izvješću te da se ono odnosi na 2016., krajem koje je Hrvatska izabrana i u Vijeće za ljudska prava UN-a.

– Aktualni ministar Davor Ivo Stier na dužnosti je tek nekoliko mjeseci, ali je jasno artikulirao svoju intenciju za nadogradnju i širenje ljudskih prava – kažu u MVEP-u.

Upravo tu intenciju Vladi zamjera predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava Furio Radin. – Postoje sve očitiji probni baloni u pogledu zauzimanja za tradicionalnu i konzervativnu politiku na institucionalnoj razini. Oni su restriktivni u pogledu nekih ljudskih prava.

Zasad se sve odvija u jednom tišem tonu, na području reproduktivnih prava ili definicije obitelji, a ja se žarko nadam da se neće ići dalje u tom zaokretu – kaže Radin. Dodaje i kako mu je žao jer je između dviju američkih administracija, Obamine i Trumpove, izvješće o stanju ljudskih prava spušteno s razine ministra vanjskih poslova na nižu razinu State Departmenta i nada se da će se ono u idućim godinama vratiti na staru razinu.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

>>Novi bi zakon o pobačaju trebao pomiriti nepomirljivo

Komentara 158

MA
marcellus
08:54 04.03.2017.

To je izvješće ministarstva istine Baracka Huseina i Hitlery Clinton. Hrpa idiotarija, iskreno. Zabrana Z1 je čista cenzura, vijeće za elektroničke medije nije demokratska institucija nego ih vodi stara kosovka djevojka Mirjana Rakić, no dobro njima ne smetaju takve stvari, što se napada na LGBT tiče nije ih bilo, a suzavac na katran je što je na ulici općepoznato naručio vlasnik tabooa, konkurentskog kluba

JK
ja-kan
09:05 04.03.2017.

Hrpa gluposti od strane nekog aparatčika u State Departmentu. Prava je istina da se i korpcija i praktički svi oblici diskriminacije vežu uz stranačku pripadnost. Pa u zadnji par godina Vrdoljak i njegov HNS su radili takve stvari da je 200.000 građana Hrvatske, od toga najviše Hrvata, iselilo iz Hrvatske a protiv Vrdoljaka i HNS-a kao kriminalne organizacije Cvitan nije podnio niti jednu kaznenu prijavu.

DU
Deleted user
09:02 04.03.2017.

cenzura na komentare je isto deskriminacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije