Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIRIJA

Stanovnici bježe iz pobunjeničkog dijela Alepa pred bombardiranjem

Alep
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.04.2016.
u 23:27

"Stanje je postalo nepodnošljivo", rekao je Abu Mohammad koji je sa suprugom i petero djece odlučio napustiti dom

Mnogi stanovnici koji žive u pobunjeničkoj dijelu Alepa danas su napuštali četvrti u kojima žive i svoje domove pred novim zračnim napadima snaga sirijskog režima, a Rusija je isključila mogućnost da izvrši pritisak na Damask kako bi prestao s bombardiranjima. 

U nadi da će uspjeti utjecati na dogovor o prekidu vatre u gradu u kojemu je u posljednjih desetak dana ubijeno gotovo 250 civila, američki državni tajnik John Kerry u nedjelju i ponedjeljak će boraviti u Ženevi.

Ondje će o tome razgovarati s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom i svojim saudijskim kolegom Adelom al Jubeirom i jordanskim Nasserom Judehom. S njima će razgovarati i o tomu na koji način poduprijeti političku tranziciju kako bi se okončao rat u kojemu je od 2011. smrtno stradalo više od 270.000 ljudi.

Čini se da se privremeno primirje, koje je na snagu stupilo u ponoć pod pritiskom Moskve i Washingtona primjenjuje u dvjema pokrajinama Latakiji i istočnoj Ghouti blizu Damaska, no to ne vrijedi za Alep, drugi po veličini grad u zemlji. 

U pobunjeničkom dijelu toga sjevernog sirijskog grada dopisnik AFP-a vidio je kako cijele obitelji rano jutros bježe iz četvrti Bustan al Qasr koja se žestoko bombardira već nekoliko dana. 

"Stanje je postalo nepodnošljivo", rekao je za AFP Abu Mohammad koji je sa suprugom i petero djece odlučio napustiti dom. "Jedno od moje djece je prestravljeno bombardiranjem", kazao je. 

Neke se obitelji sklanjanju u sigurnije četvrti, a ostale napuštaju grad cestom do Castella, jedinim izlazom za stanovnike četvrti pod pobunjeničkom vlašću. Riječ je o vrlo opasnom putu jer se i ondje stalno puca, piše AFP. 

Po neslužbenim podacima u istočnim pobunjeničkim četvrtima Alepa, podijeljenog od 2012. živi gotovo 200.000 stanovnika. 

Komentara 26

KV
kvatrić
00:58 01.05.2016.

Assad mora počistiti tamošnje bradate četnike jer inače, kao i mi, nikada ne će imati mira. Bez ostavljanja koridora, abolicija i sličnih gluposti koje smo mi napravili. Samo deri bradatu bagru.

UN
unbekant
07:07 01.05.2016.

Stanovnici iz tog Alepa su jos prije tri godine potpuno napustili grad,tu su se udomili domaci teroristi i zapadni placenici,ali Rusi to polhako ciste i glancaju,nema opstanka teroristima,samo cistke i sto manje svjedoka.

YN
yes_no
02:10 01.05.2016.

Dakle, pod paskom ISIL-a im je dobro ali im smeta legalna vlast koja želi vratiti silom oduzet teritorij. Koliko li je samo takvih obitelji u EU završilo da mi je znati. Bravo Merkel i ostala ljevičarsko neoliberalna khm khm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije