Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto je Hillary Omražena

'Stalno nam soli pamet'

H. Clinton
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.10.2016.
u 09:30

Hillary Clinton prva je žena prva dama SAD-a koju nije zadovoljila samo ceremonijalna uloga

Je li Hillary Rodham Clinton (68) anunaki, je li žena-reptil poslana da zavlada svijetom? Je li pripadnica reda iluminata? Je li lezbijka koja 40 godina prikriva spolnu orijentaciju brakom s Billom Clintonom?

Demokratsku kandidatkinju za predsjednicu SAD-a Hillary Rodham Clinton više od takvih tvrdnji – a sama ih je nazvala “teorijama zavjera desničara” – muči omraženost među “običnim” ljudima, ali i među stranačkim kolegama.

Spašava je to što joj je protukandidat Donald Trump, čija su kontroverzna retorika i ponašanje galvanizirali veliki dio društva i medija protiv njega te će tako na ovim izborima, više nego ikad prije, Amerikanci glasovati “protiv”, a ne “za”.

Tu svojevrsnu omraženost Hillary Clinton bilo bi pogrešno pripisati samo zasićenosti birača mainstream politikom i političkim establišmentom, čija je ona elitna predstavnica, jer je takav imidž prati od početka karijere.

Amalgam je to njezina često hladna, docirajućeg nastupa, na rubu intelektualnog snobizma, stvarnih grešaka u politici, ali možda ponajviše mizoginije. – O, vidi ti nju.

Došla nam je feministica s Yalea soliti pamet – dočekali su je na nož u Arkansasu, kamo se preselila 1974. godinu dana prije vjenčanja s Billom, ostavivši tek započetu odvjetničku i političku karijeru na istočnoj obali. Nisu, primjerice, mogli probaviti što je zadržala svoje prezime – Rodham – kad je Bill izabran za guvernera.

Mediji, u to vrijeme većinom muški, imali su o njoj već stvoreno mišljenje kad su Clintonovi 1991. stigli u Washington u pohod na Bijelu kuću – za njih je ona bila opasnost i teret za Billovu političku karijeru jer je njezina ambicija djelovala neprimjereno. A nije da im ona sama nije davala povoda.

– A čujte, vjerojatno sam mogla ostati kod kuće i peći kolače, ali ja sam karijeru počela prije Billa – odrezala je Hillary i time razjarila javnost i počela dobivati i prijetnje smrću. Supruge američkih predsjednika dotad su redom imale ceremonijalne uloge. One su stajale korak do ili češće iza supruga, a nisu pokušavale, kao Hillary kad je 1993. ušla u Bijelu kuću, reformirati zdravstvo.

– Tko je nju izabrao za predsjednicu – vrištalo je tada sa svih naslovnica. A onda su došli i pravi skandali. Ozbiljno joj je naštetila afera Whitewater 1993. vezana za nezakonite kredite koje je Clinton kao guverner isposlovao za partnere u građevinskim projektima, dok je 2008. njezinu vjerodostojnost uzdrmala i izjava kako ju je pri slijetanju u Tuzlu 1996. godine dočekala snajperska paljba i da su ona i kći Chelsea jedva izvukle živu glavu. No izjave svjedoka, ali i snimke pokazale su drugu sliku – miran susret s lokalnim političarima i stanovništvom.

Drugi, puno ozbiljniji skandal, bio je teroristički napad na američku diplomatsku misiju u libijskom gradu Benghaziju, u kojem je 2012. ubijen veleposlanik J. Christopher Stevens. Bilješke koje je objavio Wikileaks pokazuju da je tog dana specijalna jedinica američke vojske na europskom terenu, C110, koja je mogla osigurati veleposlanstvo, bila u Hrvatskoj, nekoliko sati leta od Benghazija, no da je nitko nije uputio u Libiju. H. Clinton, tada državna tajnica, preuzela je odgovornost za sigurnosne propuste.

Benghazi, kao i afera s korištenjem privatne i nezaštićene e-mail adrese, adut su koji svako malo vade njezini protivnici, čemu često pridodaju i njezine godine. Napunit će Hillary 69 godina za šest dana i mnogi propituju njezinu sposobnost vođenja države. Za usporedbu, Trump je godinu i pol stariji. Na kritiku ženske ambicije već se navikla, sad joj ostaje “probiti” barijeru dobi.

>> Udar na demokraciju – Trump ne zna hoće li priznati rezultate izbora

Komentara 9

RK
RKrivdic
16:47 22.10.2016.

Izvjestacena do neba, nema joj ravna, nemjerljiva steta za USA ako bude izabrana!

DU
dukidudoje
15:59 22.10.2016.

i ja isto kao i srbija i rusija kazemo koliko ide ta omrazenost..dobro je vecernji list zapazio tu omrazenost, kako se samo usudila da krene na gjentelmena strumfa, a jos da srbiju sprijeci na kosovu i bosni, hm pitam see da nije te omrazenosti gdje bi srbiji bio kraj..ihaaa vukovar bi bio za minut preskocen,tokio toki to bi bio slavni drevni srpski grad, jos bi tu posadili jednu srpsku crkvu,i eto ti i mitologije stare srbije i srpstva na djapanu stare srbije

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
15:49 22.10.2016.

Cirkus od "izbora". Soros se odlično zabavlja, a Hillary može započeti smak svijeta već idući mjesec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije