Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se rješenje

Srbija: Želimo prodati rudnik Trepču Kosovu

rudnik
Foto: Reuters/PIXSELL
22.01.2015.
u 20:55

Nećemo kupiti udio od Srba jer nam duguju za rudnik, kažu Kosovari

Spor između Beograda i Prištine u vezi s polaganjem prava na imovinu rudnika Trepča uskoro bi mogao biti riješen najvjerojatnije kompenzacijom. U vladi Srbije ističu da će Kosovo novcem, ili na neki drugi način, nadoknaditi gubitak koji bi Srbija imala prepustivši Trepču u vlasništvo Kosova. To bi bilo jedino prihvatljivo rješenje za Srbiju.

Pritisak Bruxellesa

Međutim, s druge strane, iz vlade Kosova za Večernji list demantirali su srbijanske navode te su kazali da ne dolaze u obzir nikakve kompenzacije niti otkup jer jedini tko je tu dužan je Srbija Kosovu. Šef diplomacije Kosova Hashim Thaçi komentirao je navode vlade Srbije istaknuvši da Priština neće o tome pregovarati s Beogradom jer je “Trepča bogatstvo Kosova”.

Naime, da bi spriječile odlazak Trepče u stečaj, kosovske institucije pokrenule su ovaj mjesec usvajanje Zakona o reorganizaciji javnih poduzeća, među kojima je trebala biti i Trepča, ali od toga se u posljednji tren odustalo zbog pritiska iz Bruxellesa. Dugovanja te kompanije (oko 1,4 milijarde eura) jedan su od razloga zašto je trebalo izraditi poseban zakon o Trepči.

Potpredsjednik vlade Rasim Ljajić kazao je da Srbija ima pravo na imovinu koju je stekla na Kosovu, ulagala u infrastrukturu i razvoj.

– Rudnik Trepča nije mogao prije biti na dnevnom redu, jer to pitanje izbjegavali su i u Bruxellesu i u Prištini. Kada smo počeli prve razgovore, u okviru telekomunikacija, što je moj sektor, mi smo to nametnuli, ali odmah su skočili i jedni i drugi, rekli su da se to pitanje ne može sada otvoriti, već da će se to učiniti u sklopu općeg pitanja o imovini, a ne parcijalno – kazao je srbijanskim medijima Rasim Ljajić.

Marš podrške rudarima

U međuvremenu, slike koje stižu iz rudnika Stari trg u Trepči kod Mitrovice, gdje oko 700 rudara ne žele izići iz rudnika jer su nezadovoljni što kosovska vlada odgađa usvajanje zakona o Trepči, te su od utorka krenuli u štrajk, podsjećaju na prizore koje smo gledali u veljači 1989. kada je 1300 rudara Starog trga stupilo u štrajk glađu u znak podrške tadašnjim smijenjenim dužnosnicima Saveza komunista Kosova i revoltu prema politici Slobodana Miloševića.

Rješenje za Trepču još se čeka i nitko ne zna dokad će rudari štrajkati u jami na dubini od 750 metara. Štrajk rudara mogla bi biti iskra koja nedostaje u ionako već napetim odnosima između Albanaca i Srba. Ulje na vatru dodale su i oporbene stranke najavivši veliki prosvjed u Prištini u znak podrške rudarima, a protiv odluke vlade.

>> Kockanje sa životima turskih rudara

Ključne riječi

Komentara 32

Avatar Maryo
Maryo
21:52 22.01.2015.

Ako se to nalazi u teritoriju Republike Kosovo, onda to pripada Kosovu a ne Srbiji.

TR
Trnjanec
21:32 22.01.2015.

Trepča je u vlasništvu neovisne, međunarodno priznate Republike Kosovo. Ne znam kako to Srbija misli prodati nešto što je tuđe. Naši političari su grozni, ali njihovi su definitivno dno.

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
21:57 22.01.2015.

Trepça je 100% u vlasništvu Republike Kosovo tj Kosovske Agencije za Privatizaciju. Srbija poseduje tačno nulla % Trepče ili bilo koje druge imovine Republike Kosova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije