Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Putine, Srbine!'

Srbija-Rusija, ne treba nam Unija, klicalo se iz publike

putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/28
16.10.2014.
u 19:55

Na obali Dunava ispred Palače Srbija po pljusku je defiliralo više od tri tisuće vojnika, 300 vojnih vozila...

Posljednji put ovakvu je vojnu paradu Beograd vidio 1985., prvu bez nazočnosti vrhovnog zapovjednika Josipa Broza Tita i posljednju u organizaciji JNA. Drukčije nije ni smjelo biti: srpska prijestolnica danas je spektakularnom vojnom paradom “Korak pobjednika” proslavila sto godina od početka Prvog svjetskog rata, 70 godina od oslobođenja grada te pobjedu nad fašizmom, ali i dolazak najvećeg prijatelja Srbije, moćnog ruskog predsjednika Vladimira Putina. Na obali Dunava ispred Palače Srbija defiliralo je više od tri tisuće vojnika, 300 vojnih vozila te vojni kadeti i viđena je sva srpska oružana sila: kopnena, riječna i zračna.

Hladnog izraza lica

Ova potonja izvela je devet naleta svim postojećim letjelicama: lovcima MiG 21 i 29, zrakoplovima orao i lasta te skupinom helikoptera, a posebno atraktivna bila je prezentacija padobranskog desanta sa 30 specijalaca. Visokog gosta iz Rusije pozdravili su počasnom topničkom paljbom i četom gardista te ešalonom ratnih zastava. Premda hladnog izraza lica, Putin je u govoru zahvalio svojem domaćinu:

– Drago mi je biti s vama dok odajemo poštovanje svima koji su se borili protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Naši očevi vodili su borbu za pravu stvar. Svima sretan praznik i – živjela bratska Srbija – kazao je Putin praćen frenetičnim pljeskom uz klicanje iz mnoštva: “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija” i “Putine, Srbine”. Nešto prije u salonu Palače Vladimir Vladimirovič na reveru je ponio orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, za izuzetne zasluge u unapređenju suradnje dviju zemalja.

– Dragi brate Vladimire, srpski se narod ponosi što ti nosiš najviši srpski orden – kazao je predsjednik Nikolić na lošem ruskom pa dodao: – U svijetu je postalo normalno da se prijateljstvo mjeri trgovinskom razmjenom, ali mi drukčije gledamo na prijateljstvo i Srbija danas nema neprijatelja, ali imamo manjih i većih prijatelja. Rusku Federaciju ubrajamo u svoje velike prijatelje – rekao je Nikolić Putinu. Srpski predsjednik još mu je zahvalio na nepriznavanju Kosova, a Putin je istaknuo da je u pitanju principijelan stav Moskve. Ruski se predsjednik provezao gradskim ulicama u svom blindiranom vozilu koje može izdržati nuklearni napad, uz njega i dvojica mornaričkih časnika koji nose famozni “atomski koferčić” u kojem se nalazi uređaj veze s pomoću kojeg vrhovni komandant može lansirati rakete s atomskim bojnim glavama. U stopu ga je pratilo 20 članova osobnog osiguranja, a njegovu beogradsku putešestviju osigurava i 80 dobro raspoređenih srpskih snajperista.

Petar: Sad mogu i umrijeti

Od ranog jutra dunavsku su obalu okupirali deseci tisuća ljudi, a tisuće su pristizale iz svih dijelova zemlje te BiH i Makedonije. Neki od njih kampirali su ispred Palače Srbija kako bi zauzeli mjesta u prvom redu, što bliže Putinu. “Mi i Rusi, mi smo braća otkad je svijeta i vijeka. Došao sam iz Užica da ga vidim, sad mogu i umrijeti”, kazao je Petar Todorović koji je u Beograd došao s cijelom obitelji. O troškovima parade zasad nitko ne govori. Putin nije pitao, odjurio je u Milano na dvodnevni summit Europske unije i azijskih zemalja, u nove pobjede.

Komentara 64

SI
simeeee
20:45 16.10.2014.

Jeb... Vas Putin i ta smrdljiva Srbija, danas je godišnjica heroju Blagi Zadri!!!!

FI
FilipSRB
20:19 16.10.2014.

Ne treba nam unija,istina...Mazanje ociju koje igraju nase vlasti i Eu :) Zivela bratska Rusija!!!

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
20:41 16.10.2014.

ma ne treba ni eu - srbija niti srbija u eu...srbijancima treba odmaralište u sibiru...tamo mjesta za njih kolko hoćeš....ovo je šamarčina i englezima a i francuzima....pa sad.....jedino me strah da se ne kockaju sa ratnim odštetama Hrvatskoj u smislu da nam odbiju tužbu zbog "nekih interesa"....ali nakon ovakve šamarčine englezima i francuzima....i oni bi morali nešto pokazat za taj neposluh...a to su velike reparacije Hrvatima. gdje će tada biti gladni rusi da pomognu srbima? kao na paradi? hihihiihhihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije