Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvještaj iz bruxellesa

Srbija bilježi napredak osim u ljudskim pravima

Ivica Dačić
Tomislav Krasnec
22.09.2014.
u 14:32

Dio izvješća koji se odnosi na prava LGBT populacije još nije završen jer se čeka hoće li biti održana Parada ponosa u Beogradu zakazana za 28. rujna

Godišnje izvješće Europske komisije o napretku Srbije konstatira značajan ili umjeren napredak u većini područja važnih za proces europskih integracija, a kritike se odnose na ljudska prava, prije svega LGBT populacije, i dinamiku reformi, doznaje agencija Tanjug.

Završna dorada izvješća još je u tijeku, a Tanjugov izvor iz diplomatskih krugova u Bruxellesu koji je imao uvid u nacrt izvješća, navodi da se Srbija pohvaljuje zbog privrženosti procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, iako se konstatira da se kasni u provođenju nekih dijelova Bruxelleskog sporazuma.

Dio izvješća koji se odnosi na prava LGBT populacije još nije završen jer se čeka hoće li biti održana Parada ponosa u Beogradu zakazana za 28. rujna. Još ranije je u srpskim medijima bilo nagađanja hoće li se Parada održati jer u to vrijeme su srpski policajci najavili štrajk pa sudionike ne bi imao tko čuvati.

- Ukoliko parada ponovo bude otkazana iz sigurnosnih razloga, to će naići na vrlo oštre kritike, jer se ista situacija ponavlja iz godine u godinu - kaže Tanjugov izvor.

>>Srbija između Europske unije i Rusije

>>Srbija od Rusije na poklon dobila akumulatore za MiG-ove. Vučić: Zahvalni smo Putinu

Komentara 5

TO
tomzag
18:11 22.09.2014.

LGBT prava su temelj EU. Parada pljačke i razvrata.

CR
crocro
07:11 23.09.2014.

Hrvatskoj su se samo nadopunjavale obveze. Čim je riješila jedan zahtjev EU u zadaću je dobila novi zahtjev. I Hrvatska je sve ispunjavala. A to nisu bili mali zahtjevi. Primjedbe su bile u gotovo svim pregovaračkim poglavljima. A uređenost naše države Hrvatske u tom razdoblju pregovaranja bilo je daleko ispred stanja države srbije u njihovom vremenu pregovaranja. Dakle, sasvim je jasno da je na Hrvatskoj bio veći pritisak. Oni sada nemaju nikakvih primjedbi na stanje u srbiji, tako da se čini kada bi riješili stanje ljudskih prava da bi već slijedećeg mjeseca postali punopravna članica EU. Malo su EU preplašili povezanošću s Rusijom i evo odmah nema nikakvih drugih primjedbi samo malo treba popraviti ljudska prava. Da li su obvezali srbiju da vrati Hrvatski okupirani teritorij, kada na tome ne inzistira RH toliko jasno i transparentno da to vide Hrvatski građani. Prema tome, iz svega proizlazi da će srbija vjerojatno imati puno lakše pregovore i slabije pregovaračke kriterije s EU nego što je to imala Hrvatska. A sama Hrvatska gotovo ništa ili slabo poduzima da srbija u pregovaračkom procesu mora ispuniti sve zahtjeve s Hrvatske strane kako bi se odnosi sa srbijom mogli normalizirati. Dok se ti Hrvatski zahtjevi ne udovolje od strane srbije, Hrvatska ne bi smjela dati zeleno svjetlo srbiji za članstvo u EU. Ali, nažalost od toga vjerojatno ništa jer koliko znam Hrvatska se obvezala da srbiji neće stvarati nikakve zapreke na putu ka EU, kao što je npr. Slovenija stvarala Hrvatskoj. Zato je srbiji otvoren čisti i brzi put ka članstvu u EU.

HR
HR4ever
21:01 22.09.2014.

Drago mi je da ne podrzavaju guzoljubce....a jos draze da zbog toga nece skoro u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije