Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Patrijarh Irinej:

'Srbi u Hrvatskoj ponovno doživljavaju progone kao prije 20 godina'

patrijarh Irinej
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
03.01.2014.
u 18:20

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u svojoj božićnoj poslanici napisao je da se progon ćirilice "koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje od povratka na ognjišta"

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u svojoj božićnoj poslanici napisao je da se progon ćirilice "koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje od povratka na ognjišta", piše RTS.

ATV izvijestio je da je Irinej zaželio sretan i blagoslovljen Božić i "svoj braći i sestrama u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji, koji ponovno doživljavaju, kao i prije 20 godina, progone i stradanja zbog svog imena, pisma i jezika.

Rekao je da čitav "slobodoljubivi o pravdoljubivi svijet stoji nijem i zapanjen pred činjenicom da se brutalno progoni ćirilica, pismo svete braće Ćirila i Metoda". "Molimo se Kristu da svojom ljubavlju ispuni srca i duše onih koji gaje netrpeljivost pa i mržnju prema svemu što je srpsko i pravoslavno. Što je čovjek i narod bez ljubavi? Neka umjesto mržnje zavlada ljubav", poručio je Irinej te dodao kako su Srbi prognani s "Kosova, iz Dalmacije i cijele Krajine, kao i iz BiH, godinama Božić dočekuju obespravljeni, bez prava na povratak i imovinu".

>>Patrijarh Irinej: Papi bi u Srbiji prijetila opasnost

>>Patrijarh Irinej: Papin posjet Srbiji bio bi koristan, ali nije još vrijeme

Komentara 94

CA
campa
18:59 03.01.2014.

Nemogu svatiti izjavu patrijarha da su Srbi u Hrvatskoj opet ugrožni kao prije 20 godina.Da čovijek ne povjeruje! Svijesno zaboravlja da su se Srbi pobunili u Hrvatskoj devedesetih ne zato što su bili ugroženi nego zato što su se htjeli silom pripojiti majčici Srbiji.Kako netko može biti ugrožen kad je JNA šesta sila u svijetu javno stala na njihovu stranu.Nisu li oni povukli granicu Karlobag,Karlovac,Virovitica.Zar se na okupiranim područjima u Hrvatskoj nije nametnulo čirilično pismo.Zašto se onda patrijarh nije pobunio i stao u obranu Hrvata na okupiranim područjima nego su svi bili ustaše. Retorika pravoslavnog poglavara je ista kao devedesetih kad su Srbi koji su inače uvjek ugroženi priželjkivali sukob sa nenaoružanim Hrvatima koji su nasreću i očekivano pobjedili. Nitko u hrvatskoj nema ništa protiv pisma i običaja lojalne nacionalne manjine kojoj je glavni grad Zagreb a predsjednik Josipović.Trebaju svatiti da žive u Hrvatskoj a ne u Srbiji i da se moraju prilagoditi životu sa večinskim narodem te poštovati običaje i zakone države u kojoj žive. SPC svijesno raspiruje tenzije onako kako odgovara dnevnim potrebama politici Srbije.Srbi u Hrvackoj nisu ugroženi nego izmanipulirani.

DU
Deleted user
18:31 03.01.2014.

ispravak, ovo je citat: "u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji" Dakle hrvatska je samo dio nečega što on zove .... nekako drugačije po tom patrijrhu. Ali svakako da to nije Republika Hrvatska jer je u ovom kontekstutu stavljena u ravan s recimo banijom .... Stvarno srpski popovi ne znaju bez provokacija niti za bozic.

GA
Gambit
18:54 03.01.2014.

Hoće li Pupovac patrijarhu objasniti da su Dalmacija, Slavonija i Lika, Kordun i Banija u Republici Hrvatskoj? Inače, Pupovac kaže da svi trebamo biti toleratni, ali zašto onda je patrijarh toliko netolerantan u svojoj čestitci? Zašto kroz čestitku ćujemo riječi mržnje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije