Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKE TENZIJE

Srbi pokrenuli peticiju protiv ratnog huškanja: 'Kukavice na vlasti izazivaju sukobe svaki put kada osjete da su ugrožene'

18.01.2017.
u 12:38

Srbija je u subotu namjeravala obnoviti željeznički promet na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica, poslavši na Kosovo vlak ispisan porukama "Kosovo je Srbija" i ukrašen freskama, fotografijama i podacima o kulturnoj baštini Srba na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a.

Zbog zapaljivih izjava domaćih političara koji su se oglašavali posljednjih dana u povodu incidenta s vlakom za Kosovo, građani su pokrenuli peticiju "Građani Srbije protiv ratnog huškanja", prenio je novosadski internetski portal „021.rs“.

Poslije neuspjela putovanja iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu vlaka ukrašenog ikonama, nazivima manastira i natpisom "Kosovo je Srbija", uslijedile su izjave koje su u najmanje ruku zvučale kao da je država u ratnom stanju, navodi portal.

"Ovo je nedvosmisleno upozorenje Albancima", "Nikome nećemo dopustiti da nekažnjeno ubija Srbe", "Spremni smo poslati vojsku na Kosovo", samo su neke od izjava koje su dali visoki dužnosnici Srbije, u prvom redu predsjednik vlade Aleksandar Vučić i predsjednik države Tomislav Nikolić.

Prije tenzija oko vlaka u regiji su se dizale afere s čokoladicama, đuvečom, božićnim paketićima, ali i "tradicionalnim" ustaštvom i četništvom, dodaje se u tekstu.

Dio građana odlučio je poručiti domaćim, ali i stranim političarima, da im je dosta ratova u Srbiji i zbog toga su pokrenuli peticiju "Građani Srbije protiv ratnog huškanja".

"Svaki put kada se trebaju sakriti stvarni problemi građana Srbije, ekipa državnog vrha poteže za izazivanjem sukoba. Svaki put kada ove kukavice na vlasti osjete da su ugrožene, kriju se iza nacionalnih interesa, izazivaju sukobe, konflikte, bave se provokacijama, prijetnjama i najavama ratova. Svi znamo kako su se ovakve izjave završile devedesetih i tko je na tome najviše profitirao. Potpiši peticiju i pokaži im da su provaljeni", navodi se u opisu peticije.

S idejom građana koji žele zaustaviti ratno huškanje slaže se i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, koji kaže za 021.rs da političari za svoje potrebe zloupotrebljavaju novonastale situacije i tako remete odnose i kakav-takav mir u regiji i Srbiji.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se političari uozbilje. Tu mislim i na političare u drugim zemljama regije koji također šalju zapaljive izjave i onda na to stižu još zapaljivije reakcije iz Beograda. Zbog toga živimo u atmosferi kao da je rat jučer završio ili kao da se priželjkuje novi. Cilj ovih izjava jest da se homogenizira biračko tijelo, ali i to da ljudi ne misle o drugim stvarima kao što su nezaposlenost, visoka korupcija, nedostatak vladavine prava", objašnjava Popov.

Srbija je u subotu namjeravala obnoviti željeznički promet na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica, poslavši na Kosovo vlak ispisan porukama "Kosovo je Srbija" i ukrašen freskama, fotografijama i podacima o kulturnoj baštini Srba na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a.

Albanci, međutim, nisu dopustili da vlak prijeđe granicu.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je da su Beograd i Priština bili na rubu sukoba zbog tog vlaka i upozorio da će se svaki sljedeći pokušaj kosovskih institucija da izazovu sukob završiti loše, ne isključivši ni mogućnost da Srbija na sjever Kosova pošalje vojsku kako bi zaštitila Srbe.

>> Nikolić odbacuje optužbe o zveckanju oružjem, ali je 'spreman ići u rat'

Komentara 90

Avatar Observer
Observer
13:09 18.01.2017.

Dosadili ste vec s objavljivanjem fotografija Vucica i clancima o Srbiji. Upravo doznajem da je i u Madagaskaru pokrenuta neka peticija , objavite o tome , jako nas zanima !

CA
campa
13:10 18.01.2017.

Hvale vrijedna inicijativa.Ljudima je dozlogrdilo ovo pojačavanje tenzija sa susjedima a sve u cilju prikrivanja i odvračanja pažnje sa stvarnih problema.Ništa bolja situacija nije ni kod nas u nedostarku huškačke retorike sa istoka vratiti čemo se starim temama ustaša i partizana jer to su prave teme za zabavu Hrvatskog puka a ne da se bave neefikasnim i korumpiranim sudstvom,korupcijom,kriminalom te uhljebljavanjem i samovoljom državnih dužnosnika.

MO
mobitel20
13:06 18.01.2017.

Stvarno nas nebi zanimali vise Srbi od susjeda Talijana ili Madjara, kada oni nebi gajili mitove i od svoje krivice pokusavali Hrvate pretvoriti u krivce kojima "treba vratiti dug". A duzni su samo oni ! Moralno i materijalno ! Unatocc tome, oslobadjanje Hrvatske i uspostavu suvereniteta oni proglasavaju zlocinom !? Naricu, kukumacu, a Oluja je bila najcistija vojna akcija u povijesti ! Oni slusaju Strbca,Lintu i ekipu iz tzv.RSK koji dokazano(i na sudovima) lazu i obmanjuju jer naravno, ne zele priznati da su oni svojim katastrofalnim prosudbama odveli Srbe u propast. To zdusno prihvacaju Milosevicevi i Seseljevi segrti iz istih razloga. Stoga obnavljaju velikosrpsku kampanju o "ustasama", na isti nacin kao i 1990-ih. Zato nas ono sto se dogadja u Srbiji zanima i mora zanimati ! Jer to utjece na sadasnjost(imidz) i buducnost nase djece ! To je razlog zasto nas Srbija "zanima", a ne bilo kakva "iskonska mrznja ili ljubav". Priznajte cinjenice,samo istinite cinjenice i zanimati cete nas koliko i Armenci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije