Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni sporazum Beograda i Prištine

Srbi na sjeveru Kosova slavili, Thaçi: Srbija priznala Kosovo

Aleksandar Vučić
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/3
27.08.2015.
u 15:35

Postignut je i dogovor o mostu na Ibru u Mitrovici, na koji su Srbi stavili betonske žardinjere kako bi prekinuli promet i podijelili grad

'Srbija, Srbija', vikali su Srbi u Kosovskoj Mitrovici vozeći se u automobilima okićenim državnim zastavama Srbije, trubeći i slaveći vijest iz Bruxellesa da su srbijanski premijer Aleksandar Vučić i kosovski Isa Mustafa postigli sporazum o spornim pitanjima vezanim za Kosovo.

Ima li razloga za slavlje

Imaju li puno razloga za slavlje, još nije sasvim jasno, jer četiri dijela sporazuma, o zajednici srpskih općina, o energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru još nisu objavljeni. S druge strane, kosovski šef diplomacije Hashim Thaçi tvrdi da je Srbija sporazumom na neki način priznala državu Kosovo.

– To je nesumnjivo uspjeh pregovarača obiju strana – komentira srbijanski političar i profesor Žarko Korać. Zasad nije sasvim jasno kako je riješeno ključno pitanje na kom su inzistirali Srbi, koje su ovlasti zajednice deset srpskih općina. Vučić kaže da će Zajednica srpskih općina odlučivati o zdravstvu, školstvu, urbanističkom planiranju, ekonomskom razvoju, a Mustafa pak tvrdi da zajednica neće imati izvršnih ovlasti.

– Jasno je da su obje strane morale popustiti i da će u Beogradu tvrditi da su dobili sve, a u Prištini da nisu dali ništa. Međutim, Srbi su inzistirali na ovlastima i vjerojatno su nešto i dobili – kaže Korać. Na sjeveru Kosova živi oko 100 tisuća Srba (procjene se kreću od 80 do 150 tisuća), a u ostatku nove države još njih 25-30 tisuća. Sporazum je morao riješiti pitanje sjevera, gdje ionako mnogi Srbi žive putujući u Srbiju i natrag, jer bi u suprotnom došlo do novog etničkog čišćenja, navodi Korać. Srbi u ostatku Kosova pak nemaju drugog izbora osim suradnje s albanskom većinom, imaju i svoje predstavnike u kosovskom parlamentu. Salamonski je riješeno i pitanje tzv. parka mira. To je most na Ibru koji dijeli većinski srpski sjever od većinski albanskog juga Kosovske Mitrovice. Srbi su na most stavili betonske žardinjere s cvijećem, prepriječili promet i proglasili to parkom mira kako bi podijelili grad. Albanci su tražili da se otvori promet preko mosta. Dogovoreno je da će most biti otvoren, ali samo za pješake. – Pitanje je hoće li netko preko mosta prelaziti – komentira Korać. Na mostu su često izbijali konflikti i tučnjave, bilo je intervencija policije.

Neću ni da sjekire padaju

Srbi su tražili i da mogu imati mobitelske veze preko srbijanskih operatera, a u pitanju je i kosovsko akumulacijsko jezero koje prelazi sa 15 posto na teritorij Srbije. – Pokušali su nas varati oko imovine. Rekao sam da neću potpisati da je energetska infrastruktura njihova, sjekire i ćuskije da padaju, ja to ne bih potpisao – rekao je Vučić. Srbija će moći izravno financirati srpske općine, a ne preko kosovskog proračuna. – Kad se gledaju slični primjeri iz svijeta, od Južnog Tirola nadalje, svaki ima specifična rješenja, ponegdje i privilegije. Najvažnije je što je dogovor postignut, a prema onome što se dosad zna, nije riječ o autonomiji na razini Republike Srpske u BiH, ali neke ovlasti Srbi na sjeveru ipak su dobili – kaže Korać. Pregovore je vodila šefica diplomacije EU Federica Mogherini, tako da su Albanci bili u jednoj, a Srbi u drugoj prostoriji i zajedno su se našli tek na kraju. U Srbiji se nadaju otvaranju prvog poglavlja pristupnih pregovora.

>> Srbija i Kosovo u Bruxellesu potpisali četiri sporazuma

Komentara 14

Avatar superhik74
superhik74
17:39 27.08.2015.

Kosovo svaki dan napusta 3-4 tisuce Albanaca koji emigriraju u EU, Svicarsku i Norvesku. To najbolje govori o velikom "uspjehu" NATO bombardiranja i uvodjenja "demokracije" na Kosovo. Daljnjih komentara ne treba. Slicne uspjehe vidimo u Libiji i Siriji. "Uspjeh" sese biljezi u stotinama tisuca izbjeglica koji preplavljuju Europa, a tako Europi i treba jer su podrzavali te iste akcije okupacijakog saveza zvanog NATO. Beskicmenjastvo ima svoju cijenu. A tek kada navale miljuni Ukrajinaca...

KI
kimi
18:10 27.08.2015.

Tači bi trebao da objasni zašto ga je opozicija proglasila za izdajnika pa čak opozicioni lideri pretie izazivanjem nemira zbog potpisanog sporazuma. U principu niko nije dobio šta je hteo već samo ono što im je Brisel dodelio.

Avatar shimano
shimano
11:42 28.08.2015.

ma ok tači, kako ti kažeš. nego koliko puta treba da vas priznamo?! nego, spremaš li se za specijalni sud za OVK?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije