Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTUROCID

Spasite Palmiru, ona je kolijevka naše civilizacije

palmira
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.05.2015.
u 16:10

Islamska država je protiv svih spomenika – i posjećivanje groba proroka Muhameda za njih je grijeh

Nakon žestokih borbi u kojima je poginulo najmanje 500 ljudi, režimske snage odane Basharu Al-Assadu povukle su se jučer iz Palmire, drevnog grada pod zaštitom UNESCO-a, a stanovništvo koje nije uspjelo pobjeći iz grada ostavile su na milost i nemilost krvoločnim pripadnicima ISIL-a.

Naime, odmah nakon ulaska u grad borci ISIL-a nemilosrdno su počeli s likvidacijom preostalog stanovništva. Palmira je, grad kojem se divio cijeli, kazao je jedan od izbjeglih stanovnika tog grada koji je uspio stići do Homsa, danas je grad krvi i dima. Palmire je strateški važna za Islamsku državu jer joj otvara put prema velikoj sirijskoj pustinji, koja graniči s iračkom pokrajinom A-Anbar koju je Islamska država velikim dijelom već zauzela, a usto je putovima povezana s gradovima Homsom i prijestolnicom Damaskom.

ISIL je pod svoju kontrolu stavio više od 50 posto sirijskog teritorija. U strahu da Palmira ne doživi sudbinu Mosula u Iraku, prije povlačenja sirijske vojske iz tog grada na stotine statua premješteno je na sigurnu lokaciju kako ih se ne bi dočepali ekstremisti ISIL-a, koji bi ih ili uništili ili prodali.

UNESCO s razlogom strahuje da će Islamska država uništiti taj povijesni grad jer poznato je kako njima ništa nije sveto. Nedavno je kalif Islamske države Abu Baker Al-Bagdadi izjavio da će ISIL, kad njegovi vojnici uđu u najveće muslimansko svetište, u grad Meku, “uništiti i grob proroka Muhameda, koji je stup islamske vjere”.

Vjeruje se da onaj tko jednom posjeti Prorokov grob ide u raj. Za Islamsku je državu i posjećivanje groba proroka Muhameda zabluda i grijeh.

Palmira u Siriji oaza je s ruševinama antičkog grada na prostoru današnjeg naselja Tadmur 215 km sjeveroistočno od Damaska. Palmira je dugo bila i ključni grad za karavane koje su prelazile preko sirijske pustinje, a poznat je i kao Djeva pustinje.

– Palmira je izvanredno mjesto s liste svjetskog naslijeđa i svako uništenje Palmire ne bi bio samo ratni zločin već i ogroman gubitak za čovječanstvo. Ona je kolijevka civilizacije i pripada cijelom čovječanstvu – kazala je predsjednica UNESCO-a Irina Bokova.

>> Kalifat sve veći, a svaki dan im ubiju nekog ministra

Komentara 19

MA
mavrovic
19:30 22.05.2015.

kakva kultura sada hassane !...toliko ljudi izgubili zivote zbog asada basara

DE
defektologlogoped
19:08 22.05.2015.

hassan haidar bi trebao da bude tamo,to nije nasa nego njegova zemlja

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:47 22.05.2015.

Sad je prekasno. Najgore što je i hrvatistansko oružje posredovanjem "lady Pussy" završilo u rukama koljača. Strava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije