Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zategnuti odnosi

Španjolska ne dopušta Kataloncima referendum o nezavisnosti

katalonija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
13.12.2013.
u 21:40

Glasovanje se neće održati - poručio je ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardon, nekoliko trenutaka nakon što je predsjednik Katalonije Artur Mas najavio referendum.

Španjolska vlada neće dopustiti Kataloncima održavanje referenduma o nezavisnosti najavljenog za 9. studenog iduće godine, što bi moglo dodatno zategnuti odnose između Madrida i Barcelone.

- Glasovanje se neće održati - poručio je ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardon, nekoliko trenutaka nakon što je predsjednik Katalonije Artur Mas najavio referendum.

Katalonija, regija sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku zemlje, među najrazvijenijim je dijelovima Španjolske te ima vlastiti jezik i identitet. Većina birača lani je glasovala za stranke koje traže nezavisnost od Madrida, a na referendumu bi ih se pitalo - 'Želite li da Katalonija bude država?' i 'Želite li da bude nezavisna država?'. Španjolska vladajuća konzervativna stranka Partido Popular te oporbena Socijalistička stranka protive se održavanju referenduma te ne žele niti čuti za mogućnost odvajanja.

Prema postojećem ustavu, donesenom 1978. nakon prelaska Španjolske iz diktature u demokraciju, referendum može organizirati jedino središnja vlada dok to nije dopušteno vlastima 17 regija među kojima je Katalonija. Promjena ustava čini se nemogućom s obzirom da se gotovo sve stranke u nacionalnom parlamentu protive zahtjevu Katalonaca. Premijer Mariano Rajoy napominje da Katalonija već sada ima visok stupanj autonomije te da nikada nije imala tolika prava dok Artur Mas traži poštivanje volje građana putem demokratskog procesa.

Katalonski parlament je donio deklaraciju o nezavisnosti koja osim poruke da je većina Katalonaca za nezavisnost nema pravnu snagu. Kada bi se eventualno odvojila i postala državom, Katalonija bi morala ponovno zatražiti ulazak u Europsku uniju. U sjevernoj pokrajini Baskiji na vlasti su stranke koje također traže odvajanje od Španjolske te prate razvoj događaja u Kataloniji.

I jednima i drugima vjetar u leđa je dala Velika Britanija dopustivši Škotskoj takav referendum najavljen za iduću godinu. Španjolska je jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Komentara 2

Avatar Neron
Neron
08:32 14.12.2013.

Socijalisti posvuda u svijetu dijele jednu zajedničku crtu - ne vole referendume.

CA
canajrasim
16:14 14.12.2013.

Naprijed Katalonci i Basci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije