Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE KONKURENCIJA

Slovenija se priprema na dolazak Ubera

Uber
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL
23.10.2016.
u 22:30

Dolasku Ubera u Ljubljanu naklonjen je i gradonačelnik Zoran Janković, a protive se taksi prijevoznici, sindikati i političke stranke izrazitijeg lijevog profila

Slovenska vlada priprema zakonske prijedloge koji će omogućiti da osobne prijevoze uz taksiste obavljaju i drugi koji dobiju odgovarajuću licencu, izjavio je u razgovoru za slovensku televiziju Boris Koprivnikar, ministar javne uprave u vladi Mire Cerara i koordinator za pitanja digitalne ekonomije.

Koprivnikar je odbio kritike da se radi na zakonskim promjenama isključivo namijenjenih Uberu, odnosno da se radi o pogodovanju američkoj multinacionalnoj tvrtki, te naveo da je zadnjih godina u Sloveniji prijevozne licence dobilo više stranih i domaćih tvrtki.

Slovenija se mora zakonskim promjenama prilagoditi dolasku poduzeća s područja tzv. sharing ekonomije, što će u Sloveniji omogućiti više radnih mjesta i bolje usluge, dodao je.

Licencirani vozači koji budu radili za Uber po njegovim će riječima morati bilo kao poduzetnici s vlastitim poduzećem ili preko Ubera državi plaćati porez, te doprinose.

Dolasku Ubera u Ljubljanu naklonjen je i gradonačelnik Zoran Janković, dodavši da grad Uberu nudi svoja električna vozila koja bi mogla biti uključena u Uberov park i da će svi automobili koje će voziti Uberovi vozači morati biti zelene boje.

Jako protivljenje dolasku Ubera u Sloveniju izrazili su taksi prijevoznici i sindikati, a protive im se i političke stranke izrazitijeg lijevog profila.

Premijer Miro Cerar izjavio je u parlamentu proteklog tjedna, na optužbe da njegova vlada pogoduje Uberu i zbog multinacionalke mijenja domaći zakon, da se do kraja ove godine treba promijeniti zakon o cestovnom prometu koji će uz licence taksistima omogićiti davanje licenci za prijevoz i drugim vozačima, da se to očekuje do kraja ove godine i da će to biti "velik korak" za omogućavanje Uberova rada u Sloveniji, čemu se veseli jer zastupa mišljenje da se gospodarstvo treba prilagoditi potrebama zelenih i digitalnih tehnologija.

>> Dubrovački gradski vijećnik prijavio tvrtke koje rade za Uber: 'Stvaraju nelojalnu konkurenciju'

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
11:38 24.10.2016.

sve što je protiv utabanih monopola je dobro došlo. taksisti se i kod nas moraju pomiriti da je 20. stoljeće prošlo, i da smo već 16 godina u 21.-om. uostalom, prijevoz putnika i nije baš neka zahtjevna djelatnost. idem na na posao, i usput mogu prebaciti, uz simboličnu naknadu, dva tri putnika. svi sretni zadovoljni, ja se ne vozim sam (u nekim zemljama bi me kaznili), ljudi su došli na odredište brzo i jeftino. svi sretni. a taksisti, neka se prekvalificiraju, ili počnu i sami biti uber vozači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije