Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAGDAD NA MUCI

Islamska država napada kroz tunele JNA

islamisti, ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
20.08.2014.
u 18:51

Detalje o tunelima znaju samo kadrovi iz bivše jugovojske

– Nikad se nismo više ponosili našim sinom Jimom. Dao je život pokušavajući svijetu otkriti patnju sirijskog naroda. Molimo njegove otmičare da poštede živote preostalih talaca. Kao što je to bio i Jim, i oni su nevini. Oni nemaju kontrolu nad politikom američke vlade u Iraku, Siriji ili bilo gdje drugdje u svijetu. Hvala Jimu za svu radost koju nam je pružio. Bio je predivan sin, brat, novinar i osoba – kazala je Diane Foley, majka brutalno pogubljenog američkog novinara Jamesa Foleya kojem su pripadnici Islamske države odrubili glavu te snimku pogubljenja postavili na društvene mreže.

Osvajanje Bagdada

Na snimci, čiju su autentičnost potvrdile američke obavještajne službe, vidi se kako maskirani muškarac izriče prijetnje SAD-u zbog zračnih udara protiv snaga Islamske države, a nakon toga odsijeca glavu osobi u narančastoj odjeći identificiranoj kao Foley, koja kleči pred njim u pustinji. Na kraju snimke vidi se još jedan muškarac koji je identificiran kao Steven Sotloff.

– Život ovog američkog državljanina, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci! – kaže muškarac na engleskom jeziku s britanskim naglaskom. James Foley, koji je izvještavao s Bliskog istoka pet godina, otet je 22. studenoga 2012.

Drugi novinar Steven Sotloff, koji je također prikazan na snimci, nestao je na sjeveru Sirije u srpnju 2013. U međuvremenu, pripadnici terorističke skupine Islamske države Iraka i Levanta pripremaju se za osvajanje Bagdada, nakon što je, zbog američkih zračnih udara, zaustavljen njihov pohod na Erbil, prijestolnicu Autonomne pokrajine Kurdistana. Prema obavještajnim podacima kojima raspolažu zapadne zemlje i SAD, pripadnici ISIL-a napast će Bagdad kroz tunele koji su građeni za vrijeme vladavine Sadama Huseina.

Projekt 77

Naime, ti tuneli protežu se od provincije Ambar, uporišta te terorističke skupine, pa sve do Bagdada. Te tunele gradila je bivša JNA. Sadam Husein tražio je da mu se sagradi kompletan sustav podzemnih objekata. Godine 1976. počele su pripreme, snimanje terena i izrada projekata. Jugoslavenskim stručnjacima to nije bio veliki problem jer je Sadam Husein, očigledno fasciniran podzemnim i nadzemnim objektima JNA, zatražio da mu se u pustinji Iraka načini isto to.

Godinu dana poslije uvelike se radi na projektu 77. Projekt 77 obuhvaća glavno strategijsko komandno mjesto smješteno u Bagdadu, dok su pomoćna zapovjedna mjesta sagrađena u Tikritu, Faluji, Kirkuku, Kutu i Basri. Vrijednost projekta 77 iznosila je oko 180 milijuna dolara. Treba napomenuti da je Sadam Husein pristao platiti i 50 posto višu cijenu od tržišne tražeći zauzvrat potpunu diskreciju jugoslavenske strane. Najveći je problem iračke vlade što ne zna gdje je početak i kraj tih tunela za koje su znali samo najbliži Sadamovi suradnici, koji su danas na strani ISIL-a, a do podataka bivše JNA danas je nemoguće doći. Zbog toga je iračka vlada uništila dobar dio poljoprivrednog zemljišta u nadi da će naći ulaze i izlaze iz tunela. Preko tih tunela prebacuje se naoružanje, oprema i ljudstvo. Iračka strana tvrdi da je u Bagdad kroz te tunele ubačeno više od tisuću boraca, pripadnika ISIL-a koji su zasad tzv. spavači, ali su spremni za akciju u svakom trenutku.

Komentara 82

XA
xaron
19:48 20.08.2014.

Hassan bi morao znati da se za 180 miliona $ bas i nemože izgraditi neka velika dužina tunela . Za iole značajnije dužinu ( obzirom na veličinu Iraka ) potrebne su milijarde $ . Ovaj članak je samo primjer naa silu stvarane senzacije. Treba malo razmisliti prije nego se počne pisati.

AA
aabbcc
19:56 20.08.2014.

Mozda neka gradjevinska firma da je nesto pravila ali JNA nije bila vojska u inostranstvu !!

Avatar tajar
tajar
20:59 20.08.2014.

Je li neka članica UN priznala tu Islamsku paradržavu, da je stalno nazivate Islamskom državom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije