Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
banke u panici


Škotski referendum: 'Sigurno slijedi ekstremni udar na tečaj funte'

Škotska,referendum
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
18.09.2014.
u 19:15

Možda Škoti misle da mogu postati nova Kanada, ali pazite se, prije bi mogli postati nova Španjolska, ali bez sunca. Rizici u koje se upuštate jako su veliki, napisao je Paul Krugman

Škotski referendum sutra će sigurno dovesti do ekstremnih pomaka u tečaju funte u odnosu na sve ostale valute. Kada ujutro počnu izlaziti prve procjene rezultata mogući su nagli pomaci od nekoliko posto, objavili su danas iz Admiral Marketsa. Ukoliko su se Škoti odlučili odcijepiti funta će naglo oslabjeti, a ukoliko su odlučili ostati u Ujedinjem Kraljevstvu, funta će naglo ojačati.

Škotski referendum nije zaplašio ulagače na europskim burzama, koje su danas bile u laganom plusu. Moguće odcjepljenje Škotske više je glavobolja dalo političarima jer se boje novih preslagivanja u Europi, pa i izlaska Velike Britanije iz EU.

Problem duga i valute

U financijskim krugovima procjenjuju da će u slučaju osamostaljenja kratkoročno izgubiti i Engleska i Škotska, no dugoročno puno ih je koji misle da bi se Škotskoj taj potez mogao isplatiti. Ta zemlja polaže pravo na 90 posto zaliha nafte u Sjevernom moru, zbog čega je nafta glavni financijski oslonac neovisnosti na koji računa Alex Salmond, lider škotskog osamostaljenja.

Englezi su odgovorili da Škotskoj ne bi pripala samo nafta nego i podjela javnog duga i obveza, a njihove računice kažu da bi nova država startala kao prezadužena zemlja s više od 120 posto BDP-a javnog duga. Barem u dosadašnje predreferendumsko vrijeme, London je dao do znanja da Škotska neće moći zadržati funtu, kako se Salmond izjasnio, jer zadržavanje zajedničke valute podrazumijeva kontrolu nad poreznom politikom i potrošnjom. Od rezultata najviše strepe dvije financijske kuće, bankarske grupacija Lioyds i Royal Bank of Scotland, koje su najavile da će prebaciti sjedište u London ako referendum prođe. Obje su banke sanirane 2008. milijardama britanskih funti, a prvo pitanje s kojim bi se od danas mogle suočiti jest što će biti ako Škoti počnu povlačiti ušteđevinu. Analitičari vjeruju da bi središnja banka Velike Britanije mogla ograničiti dnevnu isplatu gotovine ili pak zatvoriti poslovnice na neko vrijeme.

Kriva predviđanja

U njemačkoj Commerzbanki smatraju da bi Škotska sa svojom nezavisnošću mogla proći bolje nego što im London predviđa, ali znatno gore od onog što pristaše neovisnosti vjeruju. Investicijska kuća Goldman Sachs upozorila je da će na kraći rok obje države biti u gubitku, no dugoročno ne postoji razlog da neovisna Škotska ne napreduje.

>> I Hrvati se mogu kladiti na ishod referenduma u Škotskoj

>> I Murray želi neovisnost Škotske: Učinimo to!

>> Škotska odlučuje o neovisnosti, naglo porasla prodaja filma 'Braveheart'

Komentara 23

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:21 18.09.2014.

Živjela slobodna Škotska! Šta briga London i Beograd što žele Škotska i Wales iliti Slovenija i Hrvatska!!!

ĆA
ćaćaća
20:06 18.09.2014.

sloboda za škotsku ..

Avatar di1973
di1973
20:46 18.09.2014.

naprijed škoti , treba oslabiti srpske saveznike kao što smo to i mi to uradili....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije