Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za hrvatski jezik

'Škola nije smetala ni Austro-Ugarskoj ni Kraljevini SHS'

 Ivo Kamenjašević
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
29.09.2016.
u 19:55

Direktorica škole tvrdi da je nastava na hrvatskom ilegalna jer je đaka manje od 18 te da je “prijašnji direktor kršio zakone, ali ona neće”

Umjesto djece, samo dva oca stoje pred školom u Tramošnici u Republici Srpskoj. Stiže i učitelj, kojemu ta područna škola nije radno mjesto.

– Učiteljica je bolesna, ja sam samo zamjena – dobacuje u prolazu. Stoji zatim iza vrata, na hodniku, osluškuje. Treći dan zaredom tu se parkira i policija. Prizor je to koji nas je zatekao jučer u 7.40 sati u selu s većinskim hrvatskim stanovništvom, na granici s Federacijom BiH. Suprotno očekivanjima roditelja, nastava po hrvatskom programu, kakva se provodila 17 godina, nije vraćena pa već 28. dan nema ni mališana u učionici. Đaka je ostalo samo četvero jer ih se polovica zbog svega ispisala.

Nisu razumjeli ministra?

– Borit ću se za svoga sina i za sustav! Škola je na ovim temeljima od 1906., nije smetala ni Austro-Ugarskoj, ni Kraljevini SHS, ni Jugoslaviji, a prije rata brojila je 1480 đaka, koliko nisu imale ni škole u Sarajevu – kaže se Ivo Kamenjašević, otac i ujedno zastupnik u republičkom Vijeću naroda. Najavljuje i niz kaznenih prijava.

– Tražit ćemo i da se ispita diploma nove učiteljice iz Obudovca, čuli smo da navodno nije adekvatna, kao i to da joj je direktorica rođakinja – zaključuje on.

Roditelji se, inače, pozivaju na sastanak s ministrom Danom Maleševićem koji im je prošlog četvrtka, navode, obećao povratak hrvatskog programa. No Olga Lazić, direktorica matične Vase Pelagića u Pelagićevu, tvrdi kako ga oni – nisu dobro razumjeli.

– Ministar nam je, i to samo usmeno, dao suglasnost za nacionalnu grupu predmeta, hrvatski jezik, vjeronauk i poznavanje društva, iako ni to nije po zakonu jer je đaka manje od 18 – ističe ona. Nastava po hrvatskom programu, tumači ona, nije moguća jer nije u skladu s nastavnim planom i programom.

– Prethodni ravnatelj nije poštovao zakon, a ja to moram! – nastavlja. Na čelo škole, objašnjava, došla je u listopadu 2014., a tada je već bila isplanirala školska godina “pa nije zadirala ni u nastavu u Tramošnici”.

‘Škola ne bi trebala postojati’

– Djeci u planu i programu piše da uče srpski, a u matičnim knjigama da uče hrvatski jezik. Takvi dokumenti nisu valjani. Pisala sam ministarstvu i tražila očitovanje o takvoj praksi, godinu dana mi nisu odgovorili – govori direktorica.

– Moraju i knjige biti na ćirilici, no nova učiteljica Milena Zoranović nema ništa protiv da i na matematici umjesto “tačka” govori “točka”. Svi se mi razumijemo – kaže.

No upitna je sad i nastava uopće.

– Ta škola ne bi trebala ni postojati jer ima manje od pet učenika – zaključuje O. Lazić.

Učiteljica Zoranović odbacuje sumnje u svoju diplomu, dok na pitanje o rodbinskoj vezi ni ona ni ravnateljica nisu odgovorile.     

>> Djeci hrvatskih povratnika ponovno uskraćeno pravo na obrazovanje na hrvatskom jeziku, pozvana i policija

Komentara 47

Avatar mason
mason
20:00 29.09.2016.

Gdje su sad oni sto navijaju za za Dodika.

SU
sudac20
20:19 29.09.2016.

Opet glasajte za HDZ i SDP koje zaboli ona stvar za Hrvate koji rade i žive izvan Hrvatske. Oni su napravili zakon po kojemu 4 miliona Hrvata ima 3 zastupnika u saboru. A manjine koje imaju skupa 20 puta manje pripadnika, imaju 9 zastupnika. To znači da su Hrvati u dijaspori 60 puta manje vrijedniji od manjinaca.

BJ
Bjelovar112
21:34 29.09.2016.

Kod nas u Hrvatskoj srbi imaju veca prava od Hrvata !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije