Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezapamćen neposluh

Sjevernokorejci masovno trgaju izborne plakate s likom Kim Jong-una!

Kim Jong-un
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
09.03.2014.
u 11:57

Zbog takvih ''ekstremističkih djelovanja'', vlasti su vojnike koji patroliraju duž državne granice povukli s položaja i rasporedili po ulicama da bi se izbjeglo dalje trganje plakata s Kim Jong-unovim likom.

U Sjevernoj Koreji danas se održavaju izbori. Kao i u svakom totalitarnom društvu, pobjednik je naravno unaprijed poznat pa vjerojatni reizbor diktatora Kim Jong-una nije iznenađenje koje zaslužuje preveliko osvrtanje na situaciju. No, postoji jedan detalj koji ukazuje na iznimnost ovih izbora, a koji je dovoljno jak indikator da u tzv. Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji ne teče ''med i mlijeko'', što bi dali sugerirati tamošnji državni mediji.

Britanski Telegraph prenosi izvještaje novinara s terena koji svjedoče o sve većem neposluhu Sjevernokorejaca spram tamošnje vlasti. Pred sam dan izbora saziva 13. Vrhovne narodne skupštine zavladala je velika napetost jer su u nekim dijelovima zemlje građani masovno uklanjali predizborne plakate s natpisima ''Svi glasamo za'' i ''Konsolidirajmo naš revolucionarni suverenitet'' kojima ih se pozivalo na birališta.

Zbog takvih ''ekstremističkih djelovanja'', vlasti su vojnike koji patroliraju duž državne granice povukli s položaja i rasporedili po ulicama da bi se izbjeglo daljnje trganje plakata s Kim Jong-unovim likom.

- U gradu Jongjunu netko je srušio i uništio oglasnu ploču. Predsjednik mjesnog odbora optužen je da je dopustio ''sabotažu''. To je izazvalo veliku gužvu i 24-satni nadzor biračkih mjesta u okolici - javlja Asiapress.

Dok građani negoduju, vlasti i dalje provode propagandu. Državni mediji izvještavaju o sljedbenicima i agitatorima režima koji prepuni entuzijazma dolaze na biračko mjesto zaokružiti ime jedinog kandidata koji se navodi na izbornom listiću. Glasovanje je obavezno za sve građane. Oni koji odluče prekrižiti ime vladajuće partije, najvjerojatnije će prekrižiti i vlastitu budućnost.

Iako ne postoje podaci o tome koliko se građana odlučuje za takvu opciju, poznato je da država i za najmanji politički neposluh kažnjava deportacijom u radne logore.

Komentara 17

HR
hr76
13:18 09.03.2014.

Ovom liku predviđam da će doći na najvišu granu od bilo kojeg diktatora, iako možda i bandera nije loša opcija. Katastrofa je da takvi diktatorski režimi još postoje u današnjem svijetu.

MI
mirkomirko
13:58 09.03.2014.

Kakvo tajno glasanje? Ja sam za vrijeme Jugoslavije glasao na takvim izborima i stavio križ preko rednog broja kandidata; no prije nego sam ja došao kući već su me tražili doma za nekakvu "sabotažu". Znači oni točno znaju koji listić pripada kome.

Avatar deja
deja
14:25 09.03.2014.

Evo cak se I u sjevernoj Koreji narod bori za svoja prava. Samo mi u Hrvatskoj I dalje "junacki" sutimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije