Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVECKANJE ORUŽJEM

SAD žestoko odgovorio na ozbiljnu prijetnju Sjeverne Koreje: Srušit ćemo vam balističke projektile!

SAD Sjeverna Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
08.01.2017.
u 19:42

Kim Jong Un je 1. siječnja objavio da je njegova zemlja vrlo blizu pokusnog lansiranja ICBM-a

Sjeverna Koreja je u nedjelju objavila da može lansirati interkontinentalni balistički projektil  (ICBM) u bilo koje vrijeme i s bilo koje lokacije koju odredi vođa Kim Jong Un, dodavši da je za razvoj sjevernokorejskog naoružanja kriva neprijateljska politika SAD-a.

Kim Jong Un je 1. siječnja objavio da je njegova zemlja vrlo blizu pokusnog lansiranja ICBM-a.

"ICBM će biti lansiran bilo kada i gdje god to odredi vrhovni stožer Demokratske Narodne Republike Koreje", kazao je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova čije riječi prenosi državna agencija KCNA.

SAD je u četvrtak priopćio da je Sjeverna Koreja demonstrirala "kvalitativan" napredak glede svojih nuklearnih i raketnih kapaciteta, nakon rekordnog broja pokusa izvedenih u 2016.

Stručnjaci smatra da je Sjeverna Koreja možda blizu testiranju ICBM-a, ali da će joj trebati godine da usavrši oružje. Kada bi u potpunosti razvila balističke projektile, Sjeverna Koreja bi mogla ugroziti kontinentalni dio SAD-a, jer je njihov doseg oko 9000 kilometara.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak na Kimove izjave o ICBM-u kratko na Twitteru odgovorio: "to se neće desiti".

Ipak, američki ministar obrane Ash Carter prijetnju je shvatio vrlo ozbiljno i žustro odgovorio kako su Sjedinjene američke države spremne su uzvratiti ako Sjeverna Koreja pokrene projektile.

SAD je spreman srušiti sjevernokorejske balističke projektile, piše Reuters, "ako će biti lansiran prema teritoriju SAD-a ili teritoriju naših saveznika", rekao je Carter.

>> Američki stručnjak otkrio potez kojim bi Trump mogao 'gurnuti Crnu Goru u ruske ruke'

Komentara 58

PA
pavel1001
19:31 08.01.2017.

glavno da je u naslovu napisano "prijeti Europi"! jbt pa di nalazite te novinare!?

DU
Deleted user
20:02 08.01.2017.

zašto su sve vođe najsiromašnijih zemalja dosta krupne i previše ishranjene a dok narod gladuje ?

ST
Stipan
18:02 08.01.2017.

Nemaju što jesti a imaju za rakete! Tko će sa njima upravljati kad od gladi ne mogu ni stajati na nogama a kamo li normalno misliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije