Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan državnosti u Beču

Sjajna promocija grada Varaždina i Varaždinske županije

Dan državnosti u Beču
Foto: Snježana Herek
1/3
25.06.2014.
u 14:47

ova današnja promocija Grada Varaždina i Varaždinske županije dobra prilika za poziv našim austrijskim, ali i ostalim stranim prijateljima, koji su došli s nama proslaviti Dan državnosti i Oružanih snaha RH , da navrate u Hrvatsku i uživaju u varaždinskom baroknom nasljeđu, rekao je veleposlanik u Austriji Gordan Bakota

Povodom dana državnosti i Oružanih snaga Republike Hrvatske u Kursalonu u Beču upriličena je u utorak navečer svečana proslava i prigodni diplomatski prijem, u čijem se je sklopu brojnim Hrvatima, Austrijancima i stranim veleposlanicima u Austriji svojom svestranom ponudom predstavio Grad Varaždin i Varaždinska županija

„Ulaskom u EU Hrvatskoj su otvorene nove mogućnosti suradnje, pa je i ova današnja promocija Grada Varaždina i Varaždinske županije dobra prilika za poziv našim austrijskim, ali i ostalim stranim prijateljima, koji su došli s nama proslaviti Dan državnosti i Oružanih snaha RH , da navrate u Hrvatsku i uživaju u varaždinskom baroknom nasljeđu“, rekao je veleposlanik u Austriji Gordan Bakota. Napomenuo je da su Hrvatska i Austrija tradicionalno povijesno i prijateljski povezane i da je Austrija najveći strani ulagač u hrvatsko gospodarstvo i treća zemlja po broju turista koji odmor provodi u RH. Govoreći o austrijskim Hrvatima hrvatski je veleposlanik istaknuo kako su oni „vrlo dobro integrirani“ u austrijsko društvo i da su kao i gradišćanski Hrvati „most povezivanja“ Austrije s Hrvatskom. Zahvalio im je na solidarnosti i svekolikoj pomoći žrtvama poplava u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Svečanost, kojoj je nazočilo oko 500 uzvanika iz područja politike, diplomacije, gospodarstva i kulture, počela je intoniranjem austrijske i hrvatske himne u izvedbi poznate hrvatske sopranistice Marije Vidović uz prisustvo Husara i Varaždinske građanske garde-Purgara.

Uslijedila je glazbena poslastica koju je pripremio Varaždinski tamburaški orkestar pod vodstvom Zlatka Sokića sjajnim muziciranjem, koje je oduševljena bečka publika nagradila burnim aplauzom, čudeći se i sama što sve može tambura. Izvedena su djela Josipa Stojanovića, Anselma Canjuge, Save Vukosavljeva, Franza Schuberta, Johanna Straussa mlađega, Wolfganga Amadeusa Mozarta te tradicionalni mađarski čardaš. Glazbeni dio svečanosti završio je dojmljivim vokalno-scenskim nastupom sopranistice Marije Vidović koja je uz pratnju pijanista i glazbenog pedagoga Venca Križa izvela poznatu ariju „Dođi u Varaždin“ iz Kalmanove operete „Grofica Marica“. Nakon toga varaždinski jazz sastav Kajtebriga trio s Hanom Hegedušić bio je zvučna kulisa na predstavljanju desetak varaždinskih tvrtki, koje su predstavile svoje proizvode i usluge te turističku ponudu grada i županije. Osim dojmljive i odlično organizirane glazbene promocije varaždinski kraj je predstavio i svoju gastronomsku ponudu raznih jela i vina te piva iz regionalne pivovare.

Bečkoj promociji bili su nazočni i varaždinski župan Predrag Štromar i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Organizirali su je Veleposlanstvo RH u Austriji i Koncertni ured Varaždin pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije. Među uzvanicima bili su, između ostalih, i bivši austrijski ministar poljoprivrede i biskup dijeceze Željezno, gradišćanski Hrvati, Nikolaus Berlaković i mons. Egidije Živković. Uz veleposlanika Bakotu, domaćini svečanosti bili su voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Šimonović, hrvatski vojni izaslanik u Austriji, brigadir Vilko Klasan i vojni savjetnik, kapetan bojnog broda Davor Valdec. 

>> Državni vrh položio vijence na Mirogoju, Milanović nije pružio ruku Bandiću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije