Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIRIJA DANAS

Zemlja podijeljena u pet dijelova, poginulo 250 tisuća, raseljeno 10 milijuna stanovnika

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
28.08.2015.
u 10:43

Zbog neodlučnosti međunarodne zajednice rat može trajati još 10 godina

Veliki val imigranata koji je ovih dana preplavio regiju nastavit će se, prema mišljenju analitičara, i nekoliko idućih godina. Prema procjeni, s područja Bliskog istoka i iz zemalja sjeverne Afrike prema Europi će krenuti više od pet milijuna ljudi. Većina tih ljudi, njih oko 70%, bit će iz Sirije jer ondje bjesni rat kojem se ne nazire kraj. Više je nego sigurno, prema trenutačnom rasporedu snaga na terenu, da Sirija ide prema podjeli. No još nije sigurno hoće li biti podijeljena na tri ili pet dijelova. Sirija je nakon više od četiri godine krvavoga građanskog rata u kojem je poginulo više od 250 tisuća ljudi a raseljeno oko 10 milijuna, podijeljena na pet dijelova između zaraćenih strana. Jedan dio kontroliraju režimske snage, drugi dio je pod kontrolom ISIL-a, treći drži Nusra front, teroristička skupina povezana s Al-Qaid'om, četvrti dio kontrolira Slobodna sirijska vojska i još neke malene naoružane skupine, dok je peti dio pod kontrolom Kurda.

Savezi ne traju dugo

Svi se oni bore jedni protiv drugih te se tu i tamo stvore neki savezi, ali zbog različite ideologije i svjetonazora ne traju dugo. Režimske snage na čelu s predsjednikom Basharom al-Assadom danas kontroliraju više od 30% sirijskog teritorija uključujući i sve velike gradove osim Rake i Idliba na sjeveru, koji su potpuno pod kontrolom terorističke skupine Islamske države. Više od 50% stanovništva Sirije, kojeg je prema zadnjem popisu bilo oko 22 milijuna, živi pod kontrolom režima. Samo u glavnom gradu Damasku živi oko pet milijuna stanovnika, a u gradovima na obalama Mediterana kao što su Latakija (3,5 milijuna) i Tartus (2,5 milijuna) ukupno šest milijuna, dok u polovici grada Alepa koji je pod kontrolom režimskih snaga živi dva milijuna stanovnika.

S druge strane, umjerena sirijska oporba predvođena Slobodnom sirijskom vojskom kontrolira područje duž granice s Jordanom i južni dio Golanske visoravni. Kurdi pak kontroliraju cijeli sjever Sirije i 2/3 tursko-sirijske granice. Teroristička skupina Islamska država kontrolira najveći dio teritorija Sirije od kojeg je više od 50% područja pustinja. Pod njezinom kontrolom je cijela istočna granica s Irakom, područje na kojem je proglasila kalifat. Teroristička skupina Nusra front koja je povezana s Al-Qaid'om, kontrolira 10% teritorija koji nije kompaktan. Drži mali dio na sjeveru, jugu i u središnjoj Siriji. Zbog kompleksne situacije i neodlučnosti međunarodne zajednice u rješavanju problema, rat u Siriji mogao bi trajati još desetak godina. Naime, nijedna od zaraćenih strana ne želi popustiti. Glavni problem u Siriji stvara teroristička skupina Islamska država koja svaki dan širi svoj teritorij.

Godinu dana nakon početka koalicijskih zračnih udara na ISIL predvođenih SAD-om koji nisu bili učinkoviti, stvara se nova koalicija u borbi protiv te terorističke organizacije. Prvi put stvoren je pakt u borbi protiv ISIL-a između Rusije, Irana, Sirije i Egipta, koji je nakon što je ISIL oteo i pogubio hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, nakon četiri godine prekida ponovno uspostavio komunikaciju s režimom Bashara al-Assada te razmijenio obavještajne podatke o pripadnicima terorističke skupine. Predsjednik Egipta Abdel Fattah Al Sisi isporučio je sirijskoj režimskoj vojci suvremeno oružje koje je kupio od Rusije da pomogne u borbi protiv Islamske države.

Sirijski Kurdi izbjeglice

Među imigrantima koji su preplavili Europu mnogo je sirijskih Kurda koji su, iako žive na mirnom području, odlučili napustiti Siriju nakon najave predsjednika Turske Erdogana da će se boriti protiv Kurda i stvaranja kurdske države. Erdogan je najavio i stvaranje tampon-zone unutar sirijskog teritorija u dubini od 40 kilometara na teritoriju na kojem žive Kurdi, za što ima zeleno svjetlo SAD-a, kako bi spriječio stvaranje kurdske države koja bi mogla destabilizirati Tursku. S obzirom na cjelokupnu situaciju u Siriji, realno je u idućim danima i dalje očekivati veliki priljev imigranata.

>> Profil izbjeglice: ima 19-54 godine, ženu, djecu i osnovnu školu

>> Evo koliko zapravo Hrvatska odobrava azila u odnosu na druge zemlje EU

Komentara 25

BJ
Ben Juda Talmudan
11:05 28.08.2015.

Prvo Irak,onda Libija i na kraju Sirija.A nakon toga kršćanska Europa,koja se nema čime braniti jer ju vode hulje i prodane propalice,bez časti morala i dostojanstva.

BJ
Ben Juda Talmudan
11:03 28.08.2015.

"Zbog neodlučnosti međunarodne zajednice rat može trajati još 10 godina" Pitanje glasi:"Što je to međunarodna zajednica ? Zajednica naroda ili nečija privatna prčija.Bit će prije ovo drugo!!

VE
velika
12:57 28.08.2015.

a sto je nedostajalo Assadu normalan ...zena nije zamotana ...djeca normalna...on oftamolog krscani sigurni u toj zemlji ... da to je upravo trebalo razj.....da bi se nekome moglo uvaltii oruzje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije