Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatično izvješće tajne službe BiH:

'BiH postaje glavni centar za islamističke ekstremiste, mijenja se i kulturološka slika Sarajeva i okolice'

sipa
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
05.12.2016.
u 13:00

SIPA navodi kako je u posljednje vrijeme posebnoi zanimljivo tržište nekretnina, jer šeici kupuju zemljišta u okolici Sarajeva

Bosanskohercegovačka tajna služba SIPA u svom je dramatičnom izvješću potvrdila ono na što je upućivala hrvatska sigurnosna služba SOA: kako je stanje zbog sve složenijih sigurnosnih prilika u okruženju zabrinjavajuće, a najviše u BiH te kako je terorizam rizik i za Hrvatsku.

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su ISIL i Al-Qa’ida, rapidno raste i iz koje je više od 300 Bošnjaka otišlo na ratišta na stranu terorista u Irak i u Siriju. Zapadne obavještajne službe već duže vrijeme upozoravaju na širenje radikalnog islama u BiH tražeći od bosanskohercegovačkih političara da pod hitno nešto poduzmu kako bi iskorijenili taj opasni fenomen. Na isti problem u svojem ovogodišnjem izvještaju upozorila je i SOA.

Koliko je alarmantno stanje u BiH, svjesni su i u sigurnosno obavještajnoj službi SIPA-i, što su i naveli u svom izvještaju pod naslovom "Žarište vehabijsko-selefističkog prisustva u BiH".

Halilović je vehabijski emir

Prema SIPA-inom izvještaju, „religijski ekstremizam vehabijsko-selefističke provenijencije u BiH institucionalno je prisutan, unutar i izvan Islamske zajednice koja i dalje njeguje financijske odnose s Arapima i šuti na sve vehabijsko- selefističke aktivnosti. Ova šutnja i popuštanje Islamske zajednice pomažu institucionalizaciji i ukorijenjivanju selefizma u društvu, pa i u samoj Islamskoj zajednici. Pojedini članovi i rukovoditelji Islamske zajednice aktivno sudjeluju u afirmaciji i učvršćivanju selefističkog pokreta kao i u zadovoljavanju interesa pojedinih arapskih država, poput Kraljevine Saudijske Arabije, Katara i Kuvajta. Izvan institucija Islamske zajednice, također, vehabije i selefije iznimno su aktivni.“

U izvještaju se kao jedna od glavnih žarišnih točaka vehabijskog djelovanja u Sarajevu spominje džamija kralja Fahda čijeg imama Nezima Halilovića smatraju neslužbenim vehabijskim emirom. Izuzetno je važno što je imam Halilović, unatoč svojoj radikalnoj ideologiji, i danas član Islamske zajednice u BiH. Ova džamija trebala bi biti u ingerenciji Islamske zajednice u BiH, ali ona to de facto nije. Prema izvještaju SIPA-e, „njome izravno upravlja Saudijska Arabija, kao dijelom Kulturnog centra ‘Kralj Fahd’. S pravom je mnogi smatraju središtem širenja vehabizma u Sarajevu i najvažnijim javnim okupljalištem sljedbenika vehabijske ideologije“.

Interesantno je da se u izvještaju SIPA-e spominje i hotel Terme Ilidža, kao mjesto u koje posljednjih godina na rehabilitaciju dolaze ranjenici iz Libije. Prema SIPA-i, ISIL-ovo podzemlje na ovaj način, a uz pomoć pojedinih članova libijskog diplomatskog zbora prebacuje svoje članove u Bosnu.

Sve ovo događa se na očigled tamošnjih političkih dužnosnika, uz prešutno, i ne samo prešutno odobravanje. U Ministarstvu vanjskih poslova više je puta od Bakira Izetbegovića traženo da Hamiš, veza libijskog ISIL-a s Al-Qa’idom, dobije status diplomata i državljanstvo BiH. Vehabije su u velikom broju prisutni u pojedinim džamijama u rubnim dijelovima Sarajeva, npr. na Ilidži, u Nedžarićima, na Alipašinu polju i sl. Također su njihovi istaknutu predavači vrlo prisutni i aktivni među studentima. Nerijetko organiziraju kolektivna druženja, izlete i seminare na okolnim sarajevskim planinama. To se posebno odnosi na svojevrsne vehabijsko-selefijske komune poput one u Gornjoj Maoči, ali i drugdje. I dok se “trese gora” oko tzv. Paradžemata i “odbjeglih” propovjednika, vehabijsko-selefijski diskurs kroz djelovanje u džamijama i strukturama Islamske zajednice polako ali sigurno nameće se kao svojevrstan mainstream Islamske zajednice, odnosno muslimanskog puka u BiH.

U izvještaju SIPA-e navodi se kako je „posljednjih godina posebno zanimljivo tržište nekretninama, odnosno kupnja zemljišta u okolici Sarajeva i njegovo preprodavanje šeicima iz Saudijske Arabije, Emirata, Katara i Kuvajta. Poslove s nekretninama i građevinsku operativu koja gradi kuće i turističke komplekse oko Sarajeva uglavnom vode pripadnici i simpatizeri vehabizma.“

SIPA-u najviše zabrinjava što „ovdašnji odvjetnici, javni bilježnici i pojedini općinski službenici sve više iskazuju poštovanje prema tome učenju i aktivno sudjeluju u promjeni kulturološke slike Sarajeva i okolice.

Regrutni centri

Ove gospodarske aktivnosti, gradnja naselja i širenje mreže utjecaja u lokalnim vlastima, mogle bi dugoročno doprinijeti pretvaranju BiH u glavni tranzitni, ali i regrutni centar ekstremizma, s obzirom na to da su medijski izuzetno jaki. Imaju portale Minber, Saff i Islambosna koji već godinama nesmetano rade na promociji i širenju vehabijskog učenja u BiH“.

Interesantno je da se, na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je u intervjuu za Defense News komentirala situaciju u BiH, najviše obrušio predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, bivši reisa-l-ulema Mustafa Cerić, koji je sam najviše odgovoran za današnje stanje u BiH. Zahvaljujući upravo njemu, u vrijeme dok je bio na čelu mešihata Islamske zajednice BiH vehabijsko-selefijski pokret se širio, dok je za vehabije uvijek govorio kako su dobri i plemeniti „novi muslimani“.

Komentara 70

RT
Rollo.Tomasi
13:15 05.12.2016.

Nije li to neki dan spomenula naša predsjednica pa su se vrli Bosanci našli smrtno uvijeđeni?

ML
Mlad75
13:13 05.12.2016.

Kad im je predsjednica Kolinda rekla isto to onda su se bosnje Ceric i onaj novinar uvrijedili.....eto sad im je i sluzbeno iz BiH

VI
vidovnjak
13:26 05.12.2016.

Konacno da ivi napisete o pravom stanju u susjedstvu,,,To i je politika radikalne SDA Bakira Izedbegovica potpomognuta islamskim svjetom.Ako se sad nesprijeci i nezaustavi ovo naseljavanje Arapcina bit ce tu velikih problema u skoroj buducnosti.Mora se javno kritikovati politika islamizacijee i nemogu samo muslimani svojatati BIH kao svoju i da samo oni imaju pravo na svoju radikalnu propagandu,,,zaustavite te pokrete cilj i jeste da se nasele i izadju na more kod Neuma,,Arapima nije mjesto na balkanu i treba to zaustaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije