Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi u Rimu

Sindikat prijeti općim štrajkom

Prosvjedi Italija
Foto: Reuters video screenshot
1/2
25.10.2014.
u 18:00

Camusso drži kako se vladinim zakonom o radu, koji je dobio pohvalu u Bruxellesu, ne izlazi iz krize.

Oko milijun osoba sudjelovalo je danas u Rimu u prosvjedu protiv mjera talijanske vlade lijevog centra Mattea Renzija, a posebno protiv zakona o radu, nazvanog Jobs Act.

Najveći talijanski sindikat, CGIL, organizirao je prosvjed i obznanio kako se manifestaciji protiv vlade odazvalo milijun ljudi. Tajnica sindikata Cgil, Susanna Camusso, najavila je i opći štrajk protiv vlade ne bude li bilo izmjena u Jobs Actu u kojem se ukida zabrana davanja otkaza bez objektivnog razloga. 

„Rad, dostojanstvo i jednakost za izmijeniti Italiju“, glavni je natpis ovog prosvjeda koji je okupio umirovljenike i osobe bez zaposlenja iz cijele Italije. 

Camusso drži kako se vladinim zakonom o radu, koji je dobio pohvalu u Bruxellesu, ne izlazi iz krize. 

„Ne izlazi se iz krize kažnjavajući rad“, kazala je Camusso u govoru na Trgu san Giovanni na kojem su se okupili prosvjednici, poslije povorke ulicama Rima. Sindikat Cgil, koji je uvijek bio vezan uz talijansku Komunističku partiju, traži uvođenje znatno viših poreza na bogatstvo. Kada su govornici spominjali ime Mattea Renzija, prosvjednici su reagirali zvižducima. Uz prosvjednike su na trgu bili i neki članovi Renzijeve Demokratske stranke koji se protive vladinim mjerama i koji su na ljevici te nekadašnje Komunističke partije. Praktički je došlo do rascijepa unutar Demokratske stranke, jer ima onih koji drže kako Renzi uvodi mjere koje je uvodila Margaret Thatcher, dakle desnice, a ne mjere koje bi više zaštitile radna mjesta. 

Predsjednik talijanskih industrijalaca (Confindustria), Giorgio Squinzi, je odmah upozorio sindikat ljevice kako u ovom kriznom trenutku štrajkovi nisu najbolje rješenje. Renzi je odmah odgovorio sindikatu ljevice kako neće pasti pod utjecaj prosvjeda koji su uvijek zaustavljali svaku promjenu, već će nastaviti svojim putem reformiranja Italije.  

>> U neredima na ulicama Rima ozlijeđeno 20 policajaca

Ključne riječi

Komentara 4

SA
samoborka
20:31 25.10.2014.

Objasnjenje pojmova iz clanka uskladjeno s hrvatskim znacenjem tih rijeci: Prosvjednik=besposlicar koji ima vremena visjeti na ulici Prosvjed= organizirani napad militantne skupine potaknut iz redova opozicijske stranke Pobunjeni radnici firmi koji nisu dobili placu 9 mjeseci i ne mogu prehranitianiti obitelj: zatucani klerofasisti i grebatori

RA
Rangostar
22:05 25.10.2014.

Avanti populi,avanti populi Bandjera Rosa,bandjera rosa......

Avatar EU afrodita
EU afrodita
00:53 26.10.2014.

čak su i populisti Beppe Grilla rekli da su sindikati odgovorni za krizu u Italiji...a što komunisti drugo znaju o gospodarstvu osim da dižu poreze, to im je jedina ideja za izlazak iz krize...a ovi marxisti u Demokratskoj stranci su postali tako dosadni, da ih narod ne može više slušati...najbolje bi bilo da izađu iz te stranke,jer te njihove ideje ne spadaju u lijevi centar...neka osnuju svoju komunističko anarhičnu stranku sa Cuperlom na čelu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije