Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA 7 DO 10 TISUĆA EURA

Sigurnjaci u zračnoj luci u Beču krijumčarili izbjeglice u SAD i Veliku Britaniju

aerodrom
Foto: Thinkstock
26.05.2015.
u 14:35

Riječ je o najmanje 11 slučajeva, a protiv 13 osoba vodi se istraga

Djelatnici austrijske privatne Security tvrke G 45 unajmljeni od Austrijske zračne kompanije AUA za dodatnu sigurnosnu kontrolu putnika pri odlasku iz bečke zračne luke Schwechat, osumnjičeni su da su krijumčarli izbjeglice u zrakoplove koji su iz Beča letjeli za SAD i Veliku Britaniju, piše u utorak austrijski dnevni list Kurier. Isti izvor navodi kako su „sigurnjaci“ G 45 svoju uslugu naplaćivali od sedam do deset tisuća eura po osobi.

Riječ je o najmanje 11 slučajeva, a protiv 13 osoba vodi se istraga. Dvije od njih, jedan Tamil iz Šri Lanke i Poljak sjede u istražnom zatvoru i slove za glavne organizatore nedozvoljene trgovine ljudima. List u nastavku opisuje proceduru nedozvoljene trgovine ljudima i prebacivanje ilegalaca u zrakoplove u bečkoj zračnoj luci. Osumnjičeni sigurnjaci su navodno u dogovoru sa svojim prijateljima i poznanicima nabavljali avionske karte na njihova imena i na dan putovanja uredno se „čekirali“ na šalterima za registraciju putnika i prolazili uobičajene sigurnosne kontrole.

Time je njihov posao bio završen, a potom su na scenu stupili inkriminirani djelatnici koji su izbjeglicama, prethodno ilegalno puštenim kroz stražnja vrata u zgradu bečke zračne luke, tajno dali u jednom od WC-a putne karte i potrebne dokumente, uključujući i elektronsku dozvolu (ESTA) ulaska u SAD, za one koji su tamo putovali.

 - Razmjena tiketa uslijedila je u zahodu, rekao je austrijski policijski istražitelj.

 - Posljednju kontrolu putovnica na izlasku prema zrakoplovu također je provodila privatna  Služba sigurnosti iznajmljena za našu zrakoplovnu tvrtku, rekla je glasnogovornica Austrian Airlinesa, Sandra Bijelić, dodavši kako su tako izbjeglice uspjele neopaženo ući u zrakoplov.

Glasnogovornik donjoaustrijskog Državnog tužiteljstva Korneuburg Friedrich Köhl potvrdilo je navode Kuriera, uz napomenu kako je istraga u tijeku.

Prema izjavama kriminalista i policije u bečkoj zračnoj luci Schwechat, najveći interes za rasvjetljavanje navedenog krijumčarenja izbjeglica ima američko Veleposlanstvo u Beču i Homeland Security iz SAD-a

 - Jer ako ilegalci tako jednostavno, neopaženo mogu doći u zrakoplov, tada naravno postoji određeni rizik da to uspije i teroristima“, tvrdi austrijska policija.

Glasnogovornik bečke zračne luke Schwechat Peter Kleemann smatra kako odgovornost za navedeni slučaj mora snositi AUA-e i unajmljena privatna Služba sigurnosti, koja zasad šuti.

>> Otkriveno 139 grobnica žrtava trgovine ljudima

Ključne riječi

Komentara 1

MI
miki45
16:26 26.05.2015.

balkanci opet u sluzbi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije