Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Uskoro idem u Zagreb'

Šešelj s diplomatskom putovnicom ne može putovati kamo god želi

23.08.2016.
u 19:39

– Dobio sam diplomatski pasoš. Uskoro idem u Zagreb – objavljeno je na Twitter profilu Šešelja.

Prije nekoliko mjeseci bivši haaški optuženik Vojislav Šešelj najavljivao je kako će doći u Zagreb čim dobije putovnicu. Sad se pohvalio kako je dobio diplomatsku putovnicu i da uskoro dolazi u Zagreb, ali očito ne zna čemu ona služi ili, vjerojatnije, namjerno provocira. Naime, ta mu putovnica ne jamči ni diplomatski status niti diplomatski imunitet.

– Dobio sam diplomatski pasoš. Uskoro idem u Zagreb – objavljeno je na Twitter profilu Šešelja gdje piše i da se nada da mu kao "uglednom srpskom diplomatu" hrvatske vlasti neće praviti nikakve smetnje".

Šešelj, budući da je zastupnik u tamošnjoj Skupštini, ima pravo na diplomatsku putovnicu, no ona se zastupnicima izdaje samo radi obavljana određene misije u inozemstvu i to nakon što podnositelj napiše zahtjev. 
Kao i u Hrvatskoj, i u Srbiji se diplomatska putovnica mora vratiti i deponirati u Ministarstvu vanjskih poslova odmah po povratku s puta za koji je bila izdana i nositelj je ne može imati kod sebe cijelo vrijeme niti se njome koristiti za putovanja u druge države.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić otklonio je mogućnost da bi Šešelj uopće mogao ući u Hrvatsku, a da ga ne uhite, bez obzira na diplomatsku putovnicu.

MUP je krajem ožujka temeljem članaka 36. i 38. Zakona o strancima i članka 5. Zakona o schengenskim granicama Vojislavu Šešelju zabranio ulazak u Republiku Hrvatsku.

Podsjećamo, raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. ICTY je u presudi utvrdio da je dio govora Vojislava Šešelja, za koje je Tužiteljstvo tvrdilo da su huškački, predstavljalo poziv na progon. No oslobođen je krivnje jer nije dokazana uzročno-posljedična veza tih govora s konkretnim zločinima.  

>> Šešelj ne prestaje provocirati: 'Otići ću u Zagreb i prošetati se centrom grada'

>> Šešelj na Twitteru likovao pa pisao i hrvatskoj predsjednici: 'Dolazim u službeni posjet'

Komentara 193

BI
bilikamen
14:47 23.08.2016.

mozes U Zagreb ali ne i iz Zagreba.

MO
mozemo
15:18 23.08.2016.

molim vas uhapsite budaletinu i zadrzite ga tamo. i ofarbajte mu celiju u neku sahovnicu ili tako nesto, ali najtrajnijom farbom. pozz iz bg

TM
trade_mark
15:14 23.08.2016.

što se voji snilo... činjenica da ima diplomatsku putovnicu ne garantira nesmetan prolazak preko državne granice. ukoliko nije akreditiran u RH (a vjeronatno nikad neće ni biti jer nikad ne bi dobio agreman), ne postoji razlog da se "persona non grata" propušta na teritorij države makar I pod diplomatskim imunitetom. dakle, šešeljeva ideja ni pot kojim uvjetom ne znači ostvarenje snova radi posjedovanja diplomatke putovnice. osim toga, činjenica da on posjeduje diplomatsu putovnicu pno govori o srpskoj državnoj administraciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije