Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisega u utorak

Sergio Mattarella - predsjednik u Fiatu Pandi

Sergio Mattarella
Reuters/PIXSELL
01.02.2015.
u 11:43

"Moje misli idu prije svega prema teškoćama i nadama naših sugrađana“, kazao je Mattarella

Sergio Mattarella (73) prisegnut će u utorak na vjernost Republici Italiji i Ustavu, te će održati inauguralni govor u Parlamentu. Ceremonija ustoličenja predviđa da počasna kolona automobila u pratnji karabinjera na motorima dođe po novoizabranog predsjednika do njegova prebivališta, te ga prebaci do parlamenta.

Tu novi predsjednik priseže (jedna rečenica), te održi govor iz kojeg će se zaključiti kako će se držati tijekom sedmogodišnjeg mandata, nakon čega će, uz zvonjavu zvona na zgradi parlamenta (zvone samo u takvim slučajevima) i paljbu 21 salve iz topa, u počasnoj pratnji otići do Oltara domovine i položiti vijenac, da bi na koncu stigao u Quirinale, predsjedničku palaču.

U zgradu Ustavnog suda stigao u automobilu Fiat Panda

"Moje misli idu prije svega prema teškoćama i nadama naših sugrađana“, kazao je Mattarella nakon što su mu, jučer nakon što je izabran za predsjednika Republike, predsjednice zastupničkog doma i senata, Laura Boldrini i Valeria Fedeli, predale rezultate glasovanja. Nije htio ništa dodati. Bio je u zgradi Ustavnog suda, kojeg je članom, i do kojeg je stigao u automobilu Fiat Panda njegove kćeri. U istom automobilu, sjedio je pored vozača, Mattarella je u subotu predvečer  otišao do spomen obilježja, Fosse Ardeatine (Ardeatinske jame). Tu su 24. ožujka 1944. nacisti streljali 335 građana Rima kao odmazdu za ubojstvo 33 njemačka vojnika koje su u rimskoj Ulici Rasella u atentatu ubili članovi pokreta otpora. Mattarella nije htio ništa kazati novinarima, već je kasnije obznanio priopćenje o tom svom posjetu Ardeantinskim jamama.

"Savez među državama i narodima porazio je mržnju nacista, rasista, antisemita i totalitarista, a to mjesto je bolnim simbolom. Isto jedinstvo u Europi i svijetu znat će poraziti one koji nas žele odvući u novu sezonu terora", priopćio je Mattarella.  

Obje izjave na dan izbora Mattarelle već naznačuju njegovo držanje na čelu talijanske republike. Brinut će se za one koji pate zbog ekonomske krize iz koje Italija polako izlazi, jer je samo u siječnju ove godine zaposleno novih gotovo 100 tisuća osoba i broj nezaposlenih pada po prvi puta nakon više godina, te će djelovati na europskom jedinstvu, jer se jedino ujedinjena Europa može sučeliti s rasističkim i ksenofobičnim pojavama.

>>Tko je novi predsjednik Italije? Kao ministar obrane odobrio napad na Srbiju

Komentara 1

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
21:57 01.02.2015.

samozatajan i skroman,rijetke osobine za jednog političara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije