Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISLAMIZAM

Sekularni korijeni pokreta detaljno raščlanjeni u novoj hrvatskoj knjizi

islamisti
Foto: dpa/DPA/PIXSELL
26.01.2015.
u 20:00

'Sekularni korijeni modernog islamizma' u izdanju nakladnika Profil

U hrvatskim se knjižarama danas pojavila knjiga pod naslovom “Sekularni korijeni modernog islamizma”. Riječ je o djelu hrvatskog geopolitičkog analitičara, ali i vrsnog poznavatelja stanja na Bliskom istoku Pavla Kalinića koji u knjizi donosi presjek zbivanja na području od Palestine do Afganistana u proteklih četrdesetak godina. Posebno mjesto u knjizi Kalinić posvećuje nastanku mudžahedina, afganistanskih boraca protiv sovjetskih okupacijskih snaga tijekom sedamdesetih godina prošla stoljeća, koji su bili prva klica nastanku današnjih islamističkih pokreta. Knjiga sva ova zbivanja stavlja u povijesni kontekst objašnjavajući povode i okolnosti uspona talibana na području Afganistana, i to ne samo u svjetlu zbivanja na terenu već i u kontekstu tadašnjih odnosa na relaciji Moskva – Washington.

Tako se objašnjava i na koji je način otvoren put za talibansko preuzimanje vlasti u Afganistanu krajem osamdesetih godina. Tadašnji Sovjetski Savez bio je iscrpljen dugotrajnim ratom u koji ne samo da su ulagali golema financijska sredstva već je Moskvu koštao i gotovo 15 tisuća poginulih te više od 53 tisuće ranjenih vojnika.

Nastanak talibana

Sovjetski Savez pod vodstvom Gorbačova želio se što bezbolnije i što prije izvući iz dugotrajnog rata, nadajući se kako je vlast njihova saveznika, tadašnjeg afganistanskog predsjednika Najibullaha, dovoljno stabilna. Tako Kalinić u knjizi objašnjava:

“Moskva je procijenila da je potpisivanjem mirovnog sporazuma u Ženevi 15. travnja ojačana pozicija predsjednika Najibullaha i stabiliziran njegov režim. Povlačenje sovjetskih trupa počelo je u svibnju 1988. i dovršeno je 15. veljače 1989. General pukovnik Boris Gromov bio je zapovjednik 40. armije, koji je osmislio i realizirao plan povlačenja u dogovorenim rokovima. Povlačenje iz Afganistana bio je samo dio sveukupnog povlačenja Sovjetskog Saveza sa svjetskih kriznih žarišta.”

Procjene o stabilnosti režima bile su krive. U tri godine mudžahedini pod vodstvom Ahmada Shaha Massouda osvajaju Kabul, a na vlast je postavljen etnički Tadžik Burhanuddin Rabbani. Time su Tadžici bitno ojačani na račun većinskih Paštunaca koji su bili politički nadmoćni i za vrijeme kraljevine jer je i sam kralj Zahir Shah bio Paštunac, kao i četvorica predsjednika koji su vladali nakon njega od 1973. do 1992. Uskoro počinju unutrašnji sukobi koji dovode do građanskog rata u Afganistanu. Kalinić opisuje trenutak nastanka talibana:

“Sredinom 1994. nastao je pokret talibana pod vodstvom mule Mohammeda Omara, uz direktnu potporu Pakistana i indirektnu SAD-a. Talibani su bili ‘siročad rata protiv ruskih nevjernika’ koji su prošli obuku u pakistanskim logorima, indoktrinirani u medresama tik uz afganistansko-pakistansku granicu, te poslani u Afganistan u rat protiv muslimana za koje su ih mule uvjerile da nisu ‘pravi’ muslimani. Talibani su uglavnom pripadnici paštunskih plemena, suniti.

U Afganistanu prije pojave talibana nije bio značajnije izražen islamski ekstremizam. Postojali su vahabiti koji su bili sljedbenici rigorozne sekte vahabija iz Saudijske Arabije i druga struja obrazovanih afganistanskih lidera, Hikmetjar i Massoud, koji su bili sljedbenici Muslimanskog bratstva.”

Njihovim jačanjem i preuzimanjem vlasti u dijelovima zemlje nastaje do tada najradikalniji islamski režim. Dio islamskih država počeo je više ili manje otvoreno podupirati radikalne talibane, dok je drugi dio svoju potporu dao plemenima sa sjevera zemlje koja su se digla protiv nove islamističke vlasti u Kabulu. Kalinić piše: “Afganistanski talibani privukli su pozornost ne samo islamskog svijeta nego i drugih zemalja, više od bilo kojeg drugog islamskog pokreta nakon kraja hladnog rata jer se od njih očekivao prekid afganistanskih frakcijskih borbi i krvoprolića. Prije pojave talibana Afganistan je bio u potpunom rasulu, raspao se na mala područja kojima su vladali lokalni vojni zapovjednici. Osvojivši Kandahar 1994., talibani su uveli najtvrđe tumačenje šerijatskog prava, rigidnije od bilo kojeg drugog muslimanskog pokreta. Rusija je uz Iran, Indiju, Tursku, Tadžikistan, Kirgistan, Kazahstan i Uzbekistan oružjem i novcem podupirala antitalibanske snage Sjeverni savez. Nasuprot njima talibane su otvoreno podupirali Pakistan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.”

Promijenjena uloga

Knjiga opisuje i nastanak te razvoj Al-Qa’ide te put Osame bin Ladena kao neprijatelja Zapada. Kalinić navodi:

“Radikalnim islamistima, afganistanskim mudžahedinima, Osama bin Laden priključio se početkom siječnja 1979., s njima se oružano suprotstavio sovjetskoj vojnoj intervenciji u Afganistanu uz američku obavještajnu i logističku pomoć. Upravo je rat u Afganistanu doveo do nove identifikacije, radikalizacije i mobilizacije sudionika koji su poslije postali poznati kao arapsko-afganistanski borci. Napadi bombaša samoubojica postali su zaštitni znak Al-Qa’ide. U površnim i propagandnim medijskim pristupima na Zapadu, dok su islamisti ratovali protiv Sovjeta, prikazivani su kao borci za slobodu. Kad su se okrenuli protiv onih koji su ih do jučer obučavali, hranili i liječili, taj isti Zapad koji ih je do jučer idealizirao preko noći je promijenio retoriku. Mediji su počeli nametati neupitnu istinu kako su islam, Arapi, nasilje i terorizam ‘organski povezani’. U SAD-u je takav nekritički pristup štetio samoj društvenoj stabilnosti jer je neopravdano diskreditirana cjelokupna američka muslimanska zajednica.”

Knjigu “Sekularni korijeni modernog islamizma” moguće je naći u Profilovim knjižarama po cijeni od 99 kuna.

>> Teroristi Boko Harama oslobodili 190 zarobljenika jer 'nisu poštivali pravila'

Komentara 9

PA
pacoje
20:55 26.01.2015.

zao mi je sto se puno pise a nigdje istine...onaj tko poznaje doista islam ,on zna da ne postoji "moderni islam" islam je onaj koji je vec 1400 god i vise, i istina je da islam je onaj koji je Muhammadu a.s i provedjen..i muslimani zivece i zive sve do sudnjeg dana tim istim islamom, jer Bog je to u kuranu rekao da je vjera Dovrsena, da ni slova vise nece biti dodano ili oduzeto.

TT
tomoice_tomice
13:19 27.01.2015.

Pavle Kalinić vrsni poznavatelj? hahahahahahahahaha pa vi ste svi skroz šenuli...

CO
coolman
21:02 26.01.2015.

Pavle Kalinić?! A kaj se pametnog od ovoga skojevca može očekivati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije