Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenadan posjet

Šef CIA-e Brennan u Sarajevu nenajavljeno – zbog terorista

terorizam
Foto: Reuters/PIXSELL
23.04.2016.
u 13:24

Prvi čovjek CIA-e u BiH je stigao iz Saudijske Arabije te se sastao s udarnom skupinom za borbu protiv twerorizma

U nenajavljeni posjet Sarajevu stigao je jučer šef američke obavještajne službe CIA John Brennan. Mediji susjedne države navode da se trebao sastati s čelnicima bosanskohercegovačkih sigurnosnih agencija. Tužiteljstvo BiH najavilo je i Brennanovo sudjelovanje na sastanku udarne skupine za borbu protiv terorizma koju čine predstavnici najvažnijih pravosudnih i policijskih agencija.

Pod velom tajne

Agencija AP dodaje da je Brennan u Sarajevo stigao nakon posjeta glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu. Tamo se našao s nekoliko visokih dužnosnika šest arapskih zemalja zbog koordinacije oko sukoba u Iraku, Siriji i Jemenu. Američko veleposlanstvo u Sarajevu nije imalo komentara na Brennanov posjet. Moguća je tema, navodi se u različitim medijima, mogućnost da se iz ratnih žarišta u BiH vrati 130 Bošnjaka koji su se borili na strani ISIL-a. Bosanskohercegovačke vlasti već su objavile da su mnogi od njih i izrazili takvu želju.

Istodobno s Brennanovim dolaskom, ministar unutarnjih poslova BiH Dragan Lukač izjavio je da policija provodi opsežne mjere čiji je cilj suzbiti opasnost i spriječiti moguće terorističke napade u BiH. Prijetnja je realna, ustvrdio je Lukač, a država se tek mora suočiti s njegovim trajnim rješavanjem. Potvrdio je kako je pokrenuta izrada preciznog registra osoba povezanih s islamskim radikalizmom te se prati njihovo kretanje i djelovanje.

– Te osobe predstavljaju vrlo ozbiljnu sigurnosnu prijetnju – kazao je Lukač i dodao da je u proteklih osam mjeseci napravljeno puno stvari koje su “duboko zahvatile djelovanje radikalnih zajednica u Federaciji BiH”. Rezultat su akcije dokumentirana kaznena djela ekstremizma koja procesuira tužiteljstvo BiH, a odnose se na tri osobe koje su se borile u Siriji i Iraku. Iz tih država vratilo se 50 ljudi, no primjetan je trend smanjenja broja onih koji odlaze.

Stalni nadzor indoktriniranih

Prema Lukaču, ideološka indoktrinacija puno je ozbiljniji problem od paradžemata, vjerskih zajednica izvan strukture službeno priznate islamske zajednice u BiH.

Provedeno je i kategoriziranje osoba koje mogu biti opasnost, postoji i poseban registar osoba koje su otišle ratovati u inozemstvo. Njihovo se kretanje i ponašanje kontinuirano nadzire.

>>BiH: 70 osoba pod istragom zbog islamskog terorizma

>>'Nije isključena mogućnost da se u BiH dogodi teroristički napad kao u Bruxellesu ili Parizu'

Komentara 3

RZ
rebel.zg
13:49 23.04.2016.

Wow nemoj rec, a ja mislio da je doso na burek i cevape, bas mu je zamirisalo pod nosom

DU
Deleted user
13:31 23.04.2016.

Dajte ljudima posla pa neće raditi đumbus. Ono kao u Americi ljudi imaju posla pa ne rade đumbus.

GV
golub Vaso
13:56 23.04.2016.

Stigao iz saudijske arabije odakle dolazi većina novca za teroriste koje njegova cia onda organizira, od afganistana 80tih do sirije danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije