Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE ZLOČINCIMA

Savo Štrbac: Hrvati će nas opet "preveslati"

štrbac
vl
02.02.2012.
u 13:43

Hrvatska je donijela anticivilizacijski zakon, a onaj u Srbiji čvrsto je utemeljen u univerzalnoj nadležnosti država za procesuiranje ratnih zločina

Savo Štrbac, ravnatelj Dokumentacijsko-informativnog centra Veritas, kaže da Srbija mora biti oprezna pri razmatranju i prihvaćanju prijedloga hrvatskog predsjednika Ive Josipovića o sporazumu kojim bi se Srbija, BiH i Hrvatska obvezala da će suditi počiniteljima ratnih zločina koji su njihovi državljani.

– Dosadašnje iskustvo govori da nas je Hrvatska uvijek "preveslala" u takvim dogovorima, a sudeći prema izjavama, to planira i sada. Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kaže kako je najbolje da i Hrvatska ukine zakon o ništavnosti optužnica i presuda iz Srbije, a Srbija nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na teritoriju bivše SFRJ. Neće biti da su ova dva zakona ista. Hrvatska je donijela anticivilizacijski zakon, a onaj u Srbiji čvrsto je utemeljen u univerzalnoj nadležnosti država za procesuiranje ratnih zločina – mudruje Štrbac dodajući kako "sve i da se predsjednici država dogovore, ostaje ključni problem, a to je da u Hrvatskoj nema iskrene volje za procesuiranje ratnih zločina".

Hrvatska nije procesuirala "najmanje 540 slučajeva ratnog zločina pripadnika svoje vojske i paravojnih formacija", tvrdi Štrbac i dodaje da je "jako teško povjerovati u želju da se svi zločinci u Hrvatskoj kazne u situaciji kada je procesuirano, optuženo i osuđeno 3800 Srba i tek nešto više od 80 Hrvata ". Nekadašnji predsjednik Vojnog suda u Beogradu, a sada jedan od najpoznatijih beogradskih odvjetnika Đorđe Trifunović pozdravlja inicijativu o sporazumu triju država, jer će se, tvrdi on, tako izbjeći dosadašnja praksa "gluhih telefona".

– Slučaj Dobrovoljačke ulice propao je zato što su u jednoj državi osumnjičeni, u drugoj dokazi, a pri tome nema političke volje da se ovaj slučaj procesuira. Ako je ideja da sve tri države prihvate istovjetne kriterije o ravnopravnosti i objektivnosti suđenja, onda takva ideja ima šansu za uspjeh – kaže Trifunović.

Komentara 40

CA
cro.army
18:35 02.02.2012.

A gdje su naši omiljeni komentatori ? Ovo je njihov guru..

M3
Miške 3
14:10 02.02.2012.

A gdje si se sakrio, pred generalom Ivanom Korade ? Ta te je našao, nebi ti ovdje pizdia.

SI
sinaj
23:23 02.02.2012.

A tko je taj Sava Štrbac i što radi u hrvatskim novinama? Veritas je latinska riječ i nikako ne ide uz ovaj srbo-balkanski duh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije