Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTTAWA

'Summit tri amigosa': teme su trgovina, okoliš i čista energija te Brexit

Summit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.06.2016.
u 12:24

Sastaju se kako bi istaknuli važnost trgovine u trenutku rastućih dvojbi o koristima globalizacije

Čelnici SAD-a, Kanade i Meksika sastaju se u srijedu u kanadskoj Ottawi na takozvanom Summitu tri amigosa kako bi istaknuli važnost trgovine u trenutku rastućih dvojbi u svijetu o koristima globalizacije. 

Te tri zemlje potpisnice su Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) za koji republikanski kandidat za američkog predsjednika tvrdi da je štetan za američke radnike i da će, ako dođe na vlast, pregovarati o njegovoj izmjeni ili iz njega izaći.

– Vidimo diljem svijeta mnoge primjere protekcionizma, zabrinutosti i izlazaka iz sporazuma o slobodnoj trgovini – kazao je uoči sastanka kanadski premijer Justin Trudeau.

– Put prema procvatu su bolja partnerstva – smatra Trudeau.

Te tri zemlje potpisnice su Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) za koji republikanski kandidat za američkog predsjednika tvrdi da je štetan za američke radnike i da će, ako dođe na vlast, pregovarati o njegovoj izmjeni ili iz njega izaći.

– Vidimo diljem svijeta mnoge primjere protekcionizma, zabrinutosti i izlazaka iz sporazuma o slobodnoj trgovini –  kazao je uoči sastanka kanadski premijer Justin Trudeau.

– Put prema procvatu su bolja partnerstva – smatra Trudeau.

Dužnosnik američkog Nacionalnog savjeta za sigurnost Mark Feierstein očekuje da će čelnici puno vremena posvetiti trgovini i sve glasnijim kritikama na račun NAFTA-e. Earl Wayne, bivši Obamin veleposlanik u Meksiku, kaže da će čelnici morati ponuditi bolje objašnjenje za činjenicu da gotovo 14 milijuna američkih radnih mjesta ovisi o trgovini s Kanadom i Meksikom.

Na sastanku Trudeaua, američkog predsjednika Baracka Obame i meksičkog predsjednika Enriquea Pene Nietoa dominirat će i teme vezane uz okoliš i čistu energiju.

Očekuje se, piše dpa, da će čelnici zemalja NAFTA-e objaviti "sveobuhvatno sjevernoameričko partnerstvo o klimi, čistoj energiji i okolišu", kako bi se do 2025. diljem Sjeverne Amerike 50 posto električne struje proizvodilo iz čiste energije.

Trio će također razgovarati i o Brexitu, kojim je na globalnom tržištu vlasničkih vrijednosnih papira izgubljeno više od dvije milijarde dolara i koji je zadao težak udarac Europskoj uniji.

Komentara 2

RM
rmd3
15:34 29.06.2016.

2 milijarde tezak udarac hahahaha pa vise plaćamo Grckoj da ne propadne hahaha koji zapadnjacki tracevi hahaha.

Avatar nekakav
nekakav
07:25 30.06.2016.

a u protekcionizmu nema jačih od amerikanaca. što je protekcionizam, a što zaštita nacionalnih interesa. što je bilo posrijedi da su amerikanci zabranili kinezima kupovinu američkih luka, rafinerija, naftnih kompanija? zašto je tako jak otpor prodaji zapadnih poduzeća kineskim, indijskim?im? unija si je sama zadala težak udarac već davno, kad je krenula izvan okvira koje su nekad davno narodi postavili. samo je pitanje vremena kad će i drugi početi izlaziti iz ovog političkog kruga. nego, tko se to sastao? tri zemlje, do grla zadužene, ovisne o fosilnim gorivima, ogrezle u kriminal i korupciju. kolko ono usa policija ubije godišnje građana? a kolko rani. kolko policajaca smrtno strada godišnje od ruke miroljubivih amerikanaca? svašta. amerikanci, kultura, razvoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije