Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mutni poslovi

Sarkozy na sudu zbog financiranja kampanje 2012.

Nicolas Sarkozy
Foto: Reuters/PIXSELL
07.02.2017.
u 11:26

Bivši francuski predsjednik je suočen s optužbama da je njegova stranka falsificirala račune kako bi se skrilo 18 milijuna eura za kampanju

Bivšem francuskom predsjedniku sudit će se zbog navodnog nezakonitog financiranja predsjedničke kampanje 2012., objavio je u utorak sudski izvor.

Sarkozy je suočen s optužbama da je njegova stranka falsificirala račune kako bi se skrilo 18 milijuna eura za kampanju.

Bivši konzervativni predsjednik ranije je nijekao da je znao da je stranka potrošila više novca nego što je zakonski dopušteno.

On je 2012. izgubio izbore od socijalističkog kandidata Francoisa Hollandea, a u studenom nije uspio osigurati stranačku kandidaturu za predsjedničke izbore ove godine.

Nakon bivšeg predsjednika Jacquesa Chiraca (1995.-2007.), osuđena 2011. na dvije godine uvjetnog zatvora zbog fiktivnog zapošljavanja u pariškoj gradskoj upravi, ovo je drugi put da se sudi nekadašnjem šefu države od 1958., početka Pete republike.

Istraga otvorena 2014. odnosila se na složeni sustav lažnih računa namijenjen skrivanju pretjeranih troškova kampanje.

Skandal poznat kao slučaj "Bygmalion" temelji se na tvrdnji da se Sarkozyeva stranka UMP udružila s PR agencijom kako bi prikrila stvarne troškove predsjedničke kampanje 2012.

Francuski zakon ograničava troškove, pa je tvrtka Bygmalion račune slala Sarkozyevoj stranci umjesto izravno kampanji omogućivši UMP-u da potroši više nego što je smio.

Suđenje bi se trebalo baviti pitanjem je li Sarkozy znao za navodnu prevaru.

>> Iznenađenje na predizborima desnice u Francuskoj: Nicolas Sarkozy ispao iz utrke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije