Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sarajevo

Prosvjed zbog zabrane nošenja hidžaba

muslimanke, tradicionalno odjevene, Alžir
Foto: DPA/PIXSELL
07.02.2016.
u 22:17

Na poziv koordinacije bošnjačkih nevladinih udruga na središnjem trgu na Baščaršiji okupilo se nekoliko stotina osoba, uglavnom žena a na čelu povorke istaknule su plakat s porukom "Hidžab - moje pravo, moj izbor".

Manja skupina prosvjednika okupila se danas u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) o zabrani nošenja hidžaba kao vjerskog simbola nositeljicama pravosudnih funkcija u toj zemlji.

Na poziv koordinacije bošnjačkih nevladinih udruga na središnjem trgu na Baščaršiji okupilo se nekoliko stotina osoba, uglavnom žena a na čelu povorke istaknule su plakat s porukom "Hidžab - moje pravo, moj izbor".

"Odluka VSTV-a je bila potpuno bespotrebna, ne doprinosi nikakvom prosperitetu već nepotrebno uznemirava javnost i građane ove zemlje", izjavio je tijekom okupljanja u ime organizatora muškarac koji se prestavio kao Ismet Bećar.

Sarajevsko okupljanje jedno je u nizu sličnih koje bošnjačke udruge organiziraju u gradovima na području Federacije BiH.

Protiv odluke o zabrani da žene u sudovima i tužiteljstvima nose marame na način karakterističan za vjernice prosvjedovala je i Islamska zajednica BiH.

Njihovo je stajalište kako je nošenje hidžaba vjerska obveza muslimanki te se ona stoga ne smije dovoditi u pitanje odlukama državnih tijela.

Odluka VSTV-a donesena u siječnju temelji se na prosudbi kako u sudnicama i uredima tužitelja u BiH kao sekularnoj državi nema mjesta vjerskim simbolima ni jedne konfesije.

Zabrana se odnosi na isticanje vjerskih simbola u pravosudnim institucijama, što uključuje i zabranu da simbole poput križeva ili krunica pa i hidžaba nose sutkinje i tužiteljice.

>> Marama na glavi – znak vjere ili političko pitanje 

>> Za burku i hidžab kazna 10 tisuća franaka

Komentara 34

DU
Deleted user
09:30 08.02.2016.

Za vašu informaciju hidžab je marama koja pokriva kosu (lice je otkriveno). Takve marame nose katoličke časne sestre ,pravoslavne monahinje .. takve marme su nosile vaše bake,nene, starije žene svih vjeroispovjesti u BiH.

JB
jbt...
01:42 08.02.2016.

...komentatore lijepo molim, prvo se informirati sta je hidzab pa tek onda pisati gluposti ! hvala ! P.S.- zasto li su casne sestre "umotane" ?!?

KN
knezevic3d
06:23 08.02.2016.

pun mi vas je kufer

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije