Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
libija

Said, sin Muamera Gadafija, osuđen na smrt

Gadafi
Reuters/PIXSELL
28.07.2015.
u 17:59

Suđenje, koje je počelo prošle godine, međunarodna zajednica smatra nekorektnim i nevaljanim jer su u procesu u niz navrata kršena osnovna prava optuženika na obranu

Sud u Tripoliju osudio je Saifa al-Islama Gadafija, sina nekadašnjeg libijskog vođe, na smrtnu kaznu. Nekadašnji drugi čovjek libijskog režima osuđen je zbog zločina počinjenih tijekom revolucije 2011. godine, a tužilaštvo tvrdi, s čime se sud i složio, da je Saif Gadafi odgovoran za pogibiju prosvjednika.

Suđenje, koje je počelo prošle godine, međunarodna zajednica smatra nekorektnim i nevaljanim jer su u procesu u niz navrata kršena osnovna prava optuženika na obranu. Sam pravosudni sustav Libije, zemlje koja je neslužbeno rascijepljena na nekoliko dijelova, nije do kraja definiran. Čak ni sam Gadafi, iako se nalazi u zatvoru, nije bio na suđenju, već je svjedočio videovezom. Naime, još od njegova uhićenja u studenom 2011., kada se tajno pokušao prebaciti u Niger, Said Gadafi nalazi se u rukama pobunjenika iz zapadnolibijskog grada Zintana. Iako djelomično surađuju s libijskim vlastima iz Tripolija, oni Gadafija ne žele izručiti, već ga drže u svom zatvoru. Zajedno sa Saifom Gadafijem na smrt je osuđeno još osam članova vrhuške nekadašnjeg libijskog režima poput bivšeg šefa obavještajne službe i nekadašnjeg libijskog premijera Abdullaha al-Senussija.

>> Bez novoga Gadafija u Libiji nema sigurnosti niti za Europu

Komentara 4

DA
damocles
12:07 29.07.2015.

A sto ocekivati od divljaka pokazali su to na predsjedniku. A opet isto im se pise dzihadisti su im za petama

Avatar istovari
istovari
12:13 29.07.2015.

I to je za ljude...u đenetu bude bolje....

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
21:57 29.07.2015.

Sada imaju slobodu koju im nudi stravičan fundamentalistički režim, kalifat. Amerika i EU, kolijevka civilizacije i humanosti, podržale su gladni narod i preko noći otkrile svijetu da je Gadafi diktator, ubojica i lopov. Iz libijskih luka nekada su kretali tankeri puni nafte prema Gadafijevoj EU i ostalim Gadafijevim zemljama a danas nam stižu tankeri s izbjeglicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije