Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguć bijes arapskog svijeta

SAD "u ranim fazama" pregovora o preseljenju američkog veleposlanstva u Jeruzalem

snijeg jeruzalem kairo sirija
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
22.01.2017.
u 21:33

Američko veleposlanstvo u Izraelu nalazi se u Tel Avivu, kao i većina veleposlanstava drugih država. Izrael smatra Jeruzalem svojom vječnom prijestolnicom, ali ga svojataju i Palestinci kao dio potencijalne buduće palestinske države.

Bijela kuća je objavila da je u ranim fazama razgovora o ispunjenju obećanja Donalda Trumpa o preseljenju američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, čina koji bi mogao izazvati bijes arapskog svijeta. 

"U početnim smo fazama razgovora o toj temi", priopćio je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer

Američko veleposlanstvo u Izraelu nalazi se u Tel Avivu, kao i većina veleposlanstava drugih država. Izrael smatra Jeruzalem svojom vječnom prijestolnicom, ali ga svojataju i Palestinci kao dio potencijalne buduće palestinske države. Obje strane za to navode biblijske, povijesne i političke argumente. 

Trump se tijekom svoje predsjedničke kampanje obvezao da će premjestiti veleposlanstvo, a u nedjelju bi trebao telefonskim putem razgovarati s izraelskim premijerom Benjamin Netanyahuom.

Bilo kakva odluka o razbijanju statusa quo mogla bi izazvati nezadovoljstvo američkih saveznika na Bliskom istoku poput Saudijske Arabije, Jordana i Egipta. SAD se oslanja na te države u borbi protiv militanata Islamske države koju je novi američki predsjednik nazvao prioritetom njegove administracije.  

Američki kongres je 1995. izglasao zakon kojim je Jeruzalem prozvao glavnim gradom Izraela i odredio da on ne smije biti podijeljen, no republikanski i demokratski predsjednici koji su nakon toga došli na vlast koristili su svoje ovlasti kako bi zadržali američko veleposlanstvo u Tel Avivu i podržali pregovore o Jeruzalemu između Izraela i Palestinaca.

Komentara 11

GO
gooniegoogoo
12:34 23.01.2017.

"MOGUĆ BIJES ARAPSKOG SVIJETA" Da, i? Da neće možda počet ubijat kršćane diljem svijeta???

DU
Deleted user
22:33 22.01.2017.

"Zavadi pa vladaj" stara je poslovica. Tako se sad muslići tuku među sobom, (Šijiti protiv Sunita -Sirija, Irak, Egipat, Jemen) umjesto da se udruži njih 100 miljuna pa prisile Izrael da vrati okupirani teritorij i svedu to sve u granice od 1948!!! To bi bilo najpravednije…

SA
Shariel Aron
08:47 23.01.2017.

Najbolji potez Trumpa.Ovim će na svoju stranu dobiti dobar dio židovske zajednice u SAD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije