Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordna egzekucija

SAD: U par dana smrtna kazna za 5 ljudi zbog prestanka proizvodnje lijeka

Ubojice osuđene na smrtnu kaznu
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL
21.04.2017.
u 17:00

Jedno pogubljenje izvršeno je u četvrtak navečer, a ostali će na red doći u idućih nekoliko dana

U američkoj saveznoj državi Arkansas izvršeno je prvo pogubljenje zatvorenika nakon 12 godina. Prvi je u četvrtak pogubljen zatvorenik Ledell Lee (51), osuđen zbog ubojstva počinjenog u veljači 1993., kada je metalnim alatom zatukao i zadavio 26-godišnju kolegicu Debru Reese.

Nakon što je njegov treći zahtjev za odgađanjem izvršenja kazne bio odbijen, u intervjuu za BBC izjavio je da je nevin. Umjesto posljednjeg obroka zatražio je pričest.

Lee je proglašen mrtvim u četvrtak u 23:56 po lokalnom vremenu. Bio je na čekanju za izvršenje kazne više od 20 godina, a državna odvjetnica Arkansasa Deborah Rutledge rekla je kako je obitelj ubijene konačno dočekala pravdu nakon 24 godine.

- Nadam se da će ovo izvršenje bar malo pružiti utjehu obitelji Debre Reese - rekla je Rutledge.

Američke vlasti prvotno su planirale izvršiti masovno smaknuće s osam pogubljenja u 11 dana, ali su prva tri zakazana pogubljenja odgođena zbog različitih sudskih presuda. Još dva zatvorenika bit će pogubljena u ponedjeljak, a dvojica 27. travnja.

Odlučili su to napraviti jer su zalihe Midazolama, anestetika koji se koristi prilikom smaknuća, pri kraju. Farmaceutske tvrtke odlučile su kako ga neće više proizvoditi iz etičkih razloga. Tvrtke ne žele da se njihovi proizvodi povezuju s ovom praksom.

Midazolam je lijek koji se daje zatvoreniku kako ne bi trpio neizdrživu bol i umro u mukama. Osoba od njega pada u nesvijest i ne može osjećati bol. Druge injekcije koje se ubrizgavaju osuđenicima dovode do potpune paralize mišića koja dovodi do zastoja srca, a postupak umiranja traje 8 minuta i 40 sekundi.

Injekcije ne daju liječnici zbog etičnosti postupka, nego zatvorsko osoblje, pa često osuđenici trpe jaku bol.

Osim Leeja, osuđenici na smrtnu kaznu su:

Don Davis - osuđen zbog ubojstva Jane Daniels 1990. godine, kada je provalio u njenu kuću i upucao ju u glavu. Žrtvu je pronašao muž nakon povratka s poslovnog puta.

Bruce Earl Ward - osuđen za ubojstvo 18-godišnje prodavačice Rebecce Doss 1990. godine. Uhvatio ga je policajac dok je bježao s mjesta zločina.

Stacey Johnson - istukao, gušio i prerezao grlo svojoj bivšoj djevojci Carol Jean Health (26) 1993. godine. Njena kćer Ashley bila je u kući za vrijeme ubojstva i vidjela što je Johnson učinio.

Marcell Williams - oteo, silovao i ubio Stacy Errickson (22), majku dvoje djece na benzinskoj pumpi u Jacksonvilleu i nakon toga uzimao novac s njene kreditne kartice.

Jack Jones Jr. - osuđen za silovanje i ubojstvo Mary Phillips (34) i pokušaj ubojstva njene kćeri (11) 1996. godine.

Jason Ferrell McGhee - zajedno s još dvojicom osuđen za ubojstvo Johna Melbournea (15). Oteli su ga, mučili i ubili jer je rekao da će policiji prijaviti krađu u kojoj su sudjelovali.

Kenneth Williams - osuđen zbog ubojstva farmera Cecila Borena (57) nakon bijega iz zatvora 1999. godine. Tad je u zatvoru bio zbog otmice i ubojstva navijačice Dominique Hurd (19).

>>Muškarac koji je uživo prenosio ubojstvo slučajnog prolaznika pronađen mrtav

>>Bivša zvijezda NFL-a izvršila samoubojstvo u zatvoru

Komentara 4

Avatar jwayne
jwayne
17:24 21.04.2017.

Cijeli članak je smiješan ...farmaceutske kompanije rade nešto iz etičkih razloga!? A umiranje traje ni manje ni više nego 8:40 min...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
20:49 21.04.2017.

Meni nije problem smrtna kazna za ubojice, problem je za nevino osuđene, a vidimo da se nevinost dokazuje i nakon 30 godina od osude.

HO
homofob
20:31 21.04.2017.

Znaci da pojasnimo: 1 medikamenta koji izaziva paralizu svih misica - pa tako i prestanak rada srca - radi cega osudenik na kraju umire ima dovoljno! 2 Kalijeva klorida koji mikroelektricki zaustavi (dodatno za svaki slucaj) rad srca takoder ima u izobilu! 3 Jedino nedostaje medikamenta koji sprijeci da osudenik osjeti bolove zbog opustanjs svih misica (i srca) dok se onesvjesti radi prestanka dotoka svjeze krvi u mozak - sto traje obicno 30 - 40 sekundi pa posloje toga i tako ne osjeca nista. Umiranje traje do elektronskog prestanka aktivnosti mozga ukupno 7 - 8 minuta ali nakon sto se osudenik onesvjestio i tako ne osjeca nista osimprvotne "boli" dok mu zatvorski strazar daje inelciju u venu i bol srcanog misica komja se pojacava radi pomanjkanja kisika. Ne znam kako ostali citatelji sude ali netko tko je surpvo ubio ljudsko bice radi vlastite strasti, pohote, materijalne koristi ili cidte zloce po meni zabreduje vise boli nego samo od uboda igle i bol stca kada nedostaje kisika u trajanju od 30-setak sekundi!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije