Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kerry i Lavrov u Ženevi

SAD-u i Rusiji sada je primarno uništiti ISIL

Kerry i Lavrov dogovorili su zajedničku akciju uništenja ISIL-a
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.08.2016.
u 22:30

Američki i ruski šefovi diplomacije dogovorili su zajedničko uništenje ISIL-a te razgovarali o zaoštravanju odnosa u Ukrajini

Sastanak američkog državnog tajnika Johna Kerryja s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Ženevi dolazi u vrijeme kada se stanje na bojištu mijenja iz dana u dan, pogotovo nakon ulaska turskih snaga duboko u teritorij Sirije, gdje bi moglo doći do frontalnog sukoba između kurdskih snaga u Siriji i turskih specijalaca. Iako je Turska krenula u oslobođenje grada Jarablusa, pograničnog grada sa sirijske strane, od pripadnika ISIL-a, njihov je krajnji cilj očistiti granicu i od kurdske Jedinice za narodnu zaštitu (YPG).

Bez obzira na to što su i Rusi i Amerikanci dali zeleno svjetlo za tu akciju, i jedni i drugi su zabrinuti od moguće još veće eskalacije sukoba. Naime, ulazak turske snage u Siriju zasigurno će promijeniti vojnu ravnotežu u korist sirijske umjerene oporbe duž granice s Turskom.

Kako tvrde i Rusi i Amerikanci, glavna tema razgovora Kerryja i Lavrova bila je isključivo vojnog karaktera, a nije se razgovaralo o mogućim mirovnim dogovorima i političkom rješenju sirijskog problema. Između ostalog, razgovarali su o definiranju statusa sirijske oporbe, odnosno razlikovanja terorista i umjerenih, s kojima se može pregovarati. Najvažnije je što su se dogovorili o zajedničkoj operaciji kojom će u potpunosti uništiti terorističku Islamsku državu te pokušati otkloniti sve nesporazume oko takve vrste zajedničke operacije.

Visoki izvor iz sirijske vojske potvrdio je za Večernji list kako je sirijski predsjednik Bashar al-Assad zabrinut zbog ulaska turskih snaga u tu zemlju te preko Rusije traži jamstvo i Amerike i Turske da ta vojna operacija neće biti usmjerena protiv sirijske režimske vojske i njegovih saveznika, libanonskog Hezbollaha i iranske revolucionarne garde, pogotovo na području Alepa. Isto tako, Kerry i Lavrov složni su da je potrebno pokušati okončati rat u Siriji dok je još Obama na vlasti. Isto tako, osim o Siriji, razgovaralo se i o ukrajinskoj krizi i smanjenju tenzija između Moskve i Kijeva, koje su porasle prije desetak dana.

>> Turci tuku ISIL, ali cilj su Kurdi

Komentara 18

DI
dokazano.istinito
07:08 27.08.2016.

hasane zasto nam ne pises da Kurdi zele asadovu glavu , jel ti toga zao, ej moj hasane hasane, jos ti ustrajes svojim obmanama da ljudima ne pises o tome, pisi nam nesto o tome, pisi nam i o tomeme da kurdi ne mogu sa tvojim iranskim bradonjama da ubuduce mirni suradjuju, ti to dobro znas ali ti jos zelis da vjerujes da saka asadovca (kome i ti pripadas) i bradonje irana mogu da vladaju u sam-u, pa ne moze hasane , vrijeme je za velike promjene, i milosevic je zeleo vladati jugoslavijom ali je vrijeme pokazalo da to ne moze.

JA
jasno
18:04 27.08.2016.

svi znamo da je ovaj hasan na strani asada i isklamista irana, ali malo ljudi na balkanu zna da je ovaj hasan pisao ruzne stvari na racun pokoljenih srba u BiH od tih istih iranaca

Avatar Sidewinder
Sidewinder
09:23 27.08.2016.

Rusima nikad nije bio u interesu mir u Siriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije