Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
praznik rada

SAD: devet uhićenih uz pet ozlijeđenih policajaca nakon prosvjeda za 1. svibnja

praznik rada
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
02.05.2016.
u 09:30

Prosvjednici se okupljaju svake godine 1. svibnja kako bi usmjerili pozornost na radničke i imigracijske probleme, ali koriste priliku i za prosvjed protiv policijskog nasilja.

Pet policajaca u američkom gradu Seattleu je ozlijeđeno, a najmanje devet ljudi je uhićeno sinoć nakon što su prosvjednici počeli bacati predmete i molotovljeve koktele na policiju i razbijati prozore, priopćile su vlasti.

Prosvjednici se okupljaju svake godine 1. svibnja kako bi usmjerili pozornost na radničke i imigracijske probleme, ali koriste priliku i za prosvjed protiv policijskog nasilja.

Gradonačelnik Seattlea Ed Murray okrivio je za "bezumno nasilje" u njegovom gradu "druge ljude", a ne one koji su ranije nazočili mirnom mimohodu migranata povodom 1. svibnja.

"Jako je žalosno da u gradu koji na sve načine nastoji zaštititi prava iz prvog amandmana (slobodu govora i izražavanja) ima onih koji krše naše vrijednosti i poduzimaju bezumne činove nasilja i uništenja imovine", rekao je Murray.

Policija je na društvenim mrežama objavila da je jedan policajac zadobio ozljedu glave kad je prema njemu bačen molotovljev koktel, drugog je pogodio kamen, dok je trećeg navodno ugrizao jedan prosvjednik. Nije navedeno kakve su ozljede zadobila još dva policajca.

"Niko nije teže ozlijeđen", rekla je policijska načelnica Kathleen O'Toole. "Intervenirali smo kad su počeli sukobi i uništavanje imovine", dodala je. 

Policija navodi da je uhitila ljude na nekoliko lokacija i da je rastjerala nekoliko skupina prosvjednika. Tri osobe su optužene za napad, jedna za uništenje imovine, a pet za ometanje rada policije, navodi se u priopćenju policije, i precizira da su optužena osmorica muškaraca stara između 20 i 32 godine, kao i jedna tinejdžerica.

Policija je koristila šok bombe i papar sprej kako bi rastjerala prosvjednike koji su razbijali boce i prozore u središtu Seattlea, piše Seattle Times.

Skup u Seattleu bio je jedan od nekoliko događaja oganiziranih u nedjelju u gradovima diljem SAD-a na kojima su prosvjednici tražili veće plaće za radnike, kraj deportacija migranata i izražavali podršku planu predsjednika Baracka Obame da se izdaju radne dozvole imigrantima koji su ilegalno u zemlji, a čija su djeca su američki državljani.

>> Međunarodni praznik rada: Gladni graha, ali i pravde

Komentara 8

ST
stomugromova
19:14 02.05.2016.

USA su korporativna diktatura,koja ima vijek trajanja.U SAD je veliko nezadovoljstvo među masom ,svjesni da su svedeni na nižu rasu u odnosu na pripadnike izabrane sekte,koji su potpuno prigrabili sve poluge vlasti i gospodarske resurse.

MA
mare100
09:56 02.05.2016.

Gdje su ti američki moralisti da nam sad objasne fašističkoj Hrvatskoj što je demokracija ili nam njihovi postupci sami govore.

MX
Mister X
10:15 02.05.2016.

Vjest za Hrvate u zemlji od preko 300.miliona stanovnika strašno nešto se dogodilo zamislite ovo prestaršno : SAD: devet uhićenih uz pet ozlijeđenih policajaca nakon prosvjeda za 1. svibnja... kolikoje mrtvih i ozljeđenih u Afganistanu ? kolio u Iraku? kolikoiko u Libiji u tim demokarcijama ???? ništa ne javlja Pišta .. Koliko u " diktaturi" Sirji ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije