Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'I jedan mudžahedin je previše'

SAD na džihadiste u BiH upozorava još od 1995.

ISIL
Foto: SIPA
1/3
09.12.2016.
u 19:00

'Zabrinjava nas prisutnost tzv. mudžahedina u vašoj zemlji... Moram biti vrlo jasan: i jedan mudžahedin je previše'

SAD je još 1995. upozorio predsjednika BiH Aliju Izetbegovića da ne žele vidjeti ni jednog mudžahedina u toj zemlji, otkriva američka diplomatska bilješka koja je deklasificirana i objavljena na web-stranicama State Departmenta krajem srpnja ove godine.

“Zabrinjava nas kontinuirana prisutnost tzv. mudžahedina u vašoj zemlji. Bilo bi nam teško opravdavati pred Kongresom i javnošću slanje američkih vojnika u takvim okolnostima. Shvaćam da su neke procjene broja tih jedinica pretjerane. Ali moram s vama biti vrlo jasan: i jedan mudžahedin je previše”, piše u bilješci susreta najviših američkih diplomata s Izetbegovićem, najvjerojatnije nakon dolasku Izetbegovićeve delegacije na mirovne pregovore u Dayton. Bilješka ne nosi datum, ali kontekst upućuje da se radi o Daytonu.

Prisutnost mudžahedina u ratu u BiH, kao i zločini koje su počinili, odavno su javno dokumentirani, no ova dosad manje poznata američka depeša pokazuje da Washington već dvadesetak godina kroz tihu diplomaciju upozorava različite bošnjačke lidere koji se prezivaju Izetbegović (današnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sin je Alije Izetbegovića) da se suoče s tim problemom.

I to suoče na način nulte tolerancije prema radikalnim islamistima koji iz inozemstva dolaze u BiH. Drugi klasificirani američki dokumenti, javno objavljeni putem Wikileaksa, pokazuju da je SAD baratao opravdanim sumnjama da bosanski ured saudijske humanitarne zaklade Al-Haramain služi kao kanal za financiranje džihadističkih terorista.

E-mailovi koje su slali članovi Al-Qa’ide, a koje su pronađene prilikom zapljene opreme u uredu zaklade Al-Haramain u Travniku, sadržavali su upute za napad na bazu SFOR-a u Tuzli, piše u tajnom američkom izvješću iz siječnja 2003., dostupnom na Wikileaksu.

>> BiH ima najviše boraca ISIL-a po glavi stanovnika

Komentara 12

MA
Manolo46
20:16 09.12.2016.

Pa Amerikanci su ih i doveli u BiH, nakon što su ih prvo uzgojili u Afganistanu za vrijeme afganistansko-sovjetskog rata. To su američki igrači i to mora biti razlog zašto niti jedan jedini mudžahedin iz arapskih zemalja nije optužen za ratne zločine pred haškim sudom, a internet je pun njihovih zločina koje se čak ne smije ni spomenuti.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:10 09.12.2016.

Dobro da SAD ne financira, diplomatski podupire i opskrbljiva vehabijske vesele družbe... Amerikanci to ne rade, makakvi. :(

PE
PepeCoco
02:13 10.12.2016.

a što nije prije 95te upozoravo kad su čuda radili po bosni! dvoličnost zapada je prerasla svaku mjeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije