Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISLAMSKA DRŽAVA

SAD i saveznici izveli prve zračne napade na Siriju

zračni napadi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
23.09.2014.
u 10:00

Promatračka misija u Siriji izvijestila je da je u napadima poginulo osmero civila

SAD i saveznici izveli su prve zračne napade protiv militanata Islamske države u Siriji, izvijestio je Pentagon, prenosi BBC. Među saveznicima su i neke arapske zemlje, no službeno nije poznato koje točno. Neslužbeno, jedan američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da su uključeni Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Jordan, a potporu pruža i Katar, prenosi Reuters.

Promatračka misija u Siriji izvijestila je da je u napadima poginulo osmero civila, od čega troje djece, prenosi RT.

Sirijska promatračnica za ljudska prava izvijestila je kako je u napadima u Nusri poginulo 50 militanata povezano s Al Qaidom, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da su u napadu korišteni borbeni zrakoplovi i bombarderi te projektili Tomahawk.

Drugi dužnosnik rekao je da je najmanje jedan američki brod ispalio Tomahawke. U napadima sudjeluju i američki dronovi.

SAD je od kolovoza već izveo 190 zračnih napada u Iraku, no ovi su napadi prvi na području Sirije. Sirijska vlada nije formalno pristala na napade na svom teritoriju, no iz nje su izvijestili kako su obaviješteni o napadima prije no što su izvedeni.

Kirby nije dao više detalja o akciji.

"S obzirom na to da operacije još traju, u ovom trenutku nismo u poziciji da otkrivamo dodatne detalje", stoji u priopćenju.

Među metama je grad Raqqa na istoku Sirije, sjedište Islamske države, javlja Reuters. Ubijeno je najmanje 20 boraca Islamske države.

U Islamskoj državi kažu da se jedan američki dron zabio u komunikacijsku postaju blizu Raqqe, a snimljeni su i ostaci navodnog drona.

Sirijska promatračnica za ljudska prava izvijestila je da je u i oko Raqqe pogođeno najmanje 20 meta, prenosi CNN.

>> ISIL: Ako možete, ubijte nevjernika – Amerikanca ili Europljanina

>> I Hrvatska u koaliciji SAD-a u borbi protiv Islamske države

Komentara 37

Avatar intimus500
intimus500
08:54 23.09.2014.

Sretno !!!

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:37 23.09.2014.

Tako je...Treba te otpadnike uništiti zauvijek....Dosta su zla načinili....Prijetnja su cijelom svijetu...

JO
jozomali
08:24 23.09.2014.

konačno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije