Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidat za predsjednika Francuske:

'SAD i Kina se kreću prema trgovinskom ratu i Europa ne smije sjediti prekriženih ruku'

Francois Fillon
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.01.2017.
u 21:35

"Stotine europskih poduzeća se svakog trenutka u SAD-u može naći pod sankcijama. Zašto i mi Europljani ne istupimo istom oštrinom", rekao je Fillon.

Francois Fillon, kandidat konzervativaca na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj založio se u Berlinu za oštriji odnos naspram novog političkog vodstva u SAD-u.

"Mi se moramo obraniti istom mjerom. Trgovina je novo bojno polje globalizma", rekao je Fracois Fillon na jednom predavanju u organizaciji, njemačkim demokršćanima bliske, zaklade Konrad Adenauer. On je rekao kako su oštre kazne kojima su podvrgnute francuske i njemačke banke u SAD-u dio političkog plana. "Stotine europskih poduzeća se svakog trenutka u SAD-u može naći pod sankcijama. Zašto i mi Europljani ne istupimo istom oštrinom", rekao je Fillon.

SAD i Kina se kreću prema trgovinskom ratu

On je istodobno zatražio i sličan odnos prema Kini. "SAD i Kina se kreću prema trgovinskom ratu i Europa ne smije sjediti prekriženih ruku", rekao je Fillon. Naspram Moskve Fillon priželjkuje bolje odnose nego što je to trenutno slučaj i ukazao je na opasnost izolacije Rusije. 
 "Želim otvoreni odnos s Kremljom pun povjerenja", rekao je Fillon.

Kandidat francuske konzervativne Republikanske stranke za predsjednika je kritizirao migrantsku politiku Angele Merkel i zatražio zatvaranje vanjskih granica Europske unije. "Moram reći da smo mi tu drugačijeg mišljenja nego naši njemački prijatelji", rekao je Fillon.

On je na Europskom forumu zaklade Konrad Adenauer založio za jačanje njemačko-francuskih odnosa i više jedinstva unutar Europske unije što je preduvjet za "obranu europskog projekta". "Mi se moramo ujediniti ili ćemo nestati", rekao je Fillon koji je zatražio da i 19 zemalja članica euro zone u roku od pet godine uvedu jedinstveni korporativni porez. Fillon u Njemačkoj boravi na poziv Kršćansko-demokratske unije (CDU) a u tijeku prijepodneva je razgovarao i s njemačkom kancelarkom i predsjednicom CDU-a Angelom Merkel ali detalji ovog susreta nisu procurili u javnost.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja Fillon ima najviše izgleda za pobjedu na predsjedničkim izborima u Francuskoj u ožujku ove godine.

>>Veliki politički povratak kršćanstvu: Šefovi država u Europi sve su češće vjernici

>>Francuska: Fillon premoćno osvojio republikansku predsjedničku nominaciju

Komentara 14

DU
Deleted user
04:21 24.01.2017.

Europa se mora odirprijet Americkom trgovinskom lobiju,i samostalno odlucivati o svoj joj sudbini,a nebiti niciji talac,ali tce biti nazalost tesko,jer Ameircki lobi je toliko mocan,dace se samo od Amerike morati kupovati,bez obzira na cjenu.

Avatar nekakav
nekakav
08:01 24.01.2017.

amerika je odrezala europskim bankama drakonske kazne, i svi su ih platili bezpogovorno. što znači da u americi zarađuju basnoslovno, i da to mogu bez nekih potresa progutati. drugo, europa pokušava kažnjavati američke gigante tipa applea, microsofta, googlea, a a a radi čega, monopola? pa neka europa stvori apple, google, u čemu je problem, ne znaju?! europljani ne postoje kao zajednica, nikad nisu, pa ni neće. trump je amerikanac, a tko je 'europljan', da iza njega stoji cijela 'europa'? pa i rusija je europa, zaboravili, a? više europa nego jedna njemačka, npr. nakon 20 godina što su eu političari glumili stručnjake, a u biti radili isto što i ameri, s time da nisu direktno ulagali u ratovanje i razaranje drugih država, ali lukavo iskorištavali posljedice, došla neka druga priča, drugi vjetrovi. došle su izbjeglice, ne bilo koje, nego mladići do 20 godina, koje su njemački mediji putem satelita obrazovali, i naučili da su njemice radodajke, da u švedskoj svi sa svima. sad bi majku tereziju glumili? e ne može.

DU
Deleted user
22:05 23.01.2017.

europa!!!!!! a ovaj tip trumph ako astivi za 20 g amerika nece bit ni medju 5 najjaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije