Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne žele iz EU

S. Irska: Premijerka May može pokrenuti Brexit, ali...

Theresa May
Reuters/PIXSELL
28.10.2016.
u 22:15

Treba se preispitati može li se pokrenuti izlazak iz EU bez potpore britanskog parlamenta

Sjevernoirski Visoki sud zaključio je da zakon Sjeverne Irske ne ograničava britansku premijerku da pokrene izlazak iz Europske unije te da za to nije potreban pristanak regionalnog parlamenta.

Međutim, sud je priopćio da će to prepustiti na odlučivanje engleskim sudovima u sklopu šireg pitanja o tome imaju li premijerka Theresa May i njezini ministri ovlasti za pokretanje Članka 50 Lisabonskog ugovora bez eksplicitne potpore britanskog parlamenta.

Cijeli ovaj proces pokrenula je grupa sjevernoirskih stranaka predvođena Sinn Feinom i aktivistom za ljudska prava Raymondom McCordom.

Oni su tražili prije početka procesa razdruživanja da se o tome glasa u parlamentu u Londonu, ali i parlamentu Sjeverne Irske, no McCord je najavio da ovo nije kraj njegove pravne bitke protiv Brexita.

Kazao je kako je sudac otvorio mogućnost da Vrhovni sud Velike Britanije odlučuje o ovome slučaju i kako on tu mogućnost neće propustiti zato što je 56 posto građana Sj. Irske glasalo protiv Brexita.     

>>Pernar: Krim nije na silu zauzet. Plenković: Ne znam tko to može reći nakon agresije na Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije